latinica  ћирилица
18/03/2019 |  11:30 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Ugljevik: Učenici OŠ "Aleksa Šantić" prvi na takmičenju iz elektronike

Ana Marija Todorović i Nemanja Rikić, učenici OŠ "Aleksa Šantić" iz Ugljevika, osvojili su prvo mjesto na državnom takmičenju iz elektronike, održanom u Sarajevu, u okviru Projekta "Škole za 21.vijek". U maju će predstavljati BiH na Balkanskom prvenstvu u Beogradu. Nadaju se da će opravdati ukazano povjerenje i osvojiti neko od prva tri mjesta.

Projekat "Pametna kuća" ugljevičkih osnovaca dobio je maksimalan broj bodova na takmičenju koje je okupilo učenike iz 25 škola.

Ovaj projekat omogućava da se putem telefona zaključaju i otključaju vrata, uključi svjetlo, alarm ili odredi temperatura u kući. Kažu da nije bilo lako stići do cilja, ali predan rad i trud urodili su plodom.

- Dobili smo mikročipove od ambasadaroa Velike Britanije. Pripremali smo se dva i po mjeseca, osvojili prvo mjesto jer smo radili moderan projekat. Naravno, bilo je teško sve to napraviti jer nam je prvi put da radimo tako nešto, ali zajedničkim snagama smo uspjeli - ističe Todorovićeva.

Učešće u projektu, čiji je cilj digitalno opismenjavanje i osposobljavanje učenika za kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje, za njih je bilo "vatreno krštenje". Posljednjih sedam dana pred takmičenje na projektu su radili i do 20 časova uveče.

- Internet je prepun nekih ideja korištenja senzora i raznih mogućnosti koji nam pružaju mikrokontroleri. Kad smo krenuli da radimo jedan, pa drugi senzor i upravljamo jednostavnijim strujnim kolom, dobili smo ideju da napravimo sklop koji bi bio funkcionalan i primjenjiv - rekao je Živan Nikolić, nastavnik informatike.

Postignuti uspjeh im je podstrek, ali i velika odgovornost.

Narednih mjesec i po dana radiće na usavršavanju projekta da bi se u što boljem svjetlu predstavili na Balkanskom prvenstvu.

Sreten Lukić, direktor OŠ "Aleksa Šantić" Ugljevik istakao je da će škola podržati nastup ovih učenika na Balkanijadi i naglasio kako su prezadovoljni njihovim dosadašnjim uspjesima.

Osvojeno prvo mjesto nagrađeno je računarom pa je obogaćena nastava informatike u školskom kabinetu.

Nemanja i Ana Marija raduju se i posjeti Sajmu tehnologije. Informatika je njihovo životno opredjeljenje, a ovo takmičenje im širom otvara vrata ka budućnosti.