latinica  ћирилица
18/03/2019 |  12:40 | Autor: SRNA

Presuda za zločine nad Srbima u Brodu 1. aprila

Sud BiH zakazao je za ponedjeljak, 1. april, izricanje prvostepene presude bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane Alminku Islamoviću za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Tokom iznošenja završnih riječi tužilac Miroslav Јanjić danas je rekao da iskazi svjedoka Tužilaštva potvrđuju da je Islamović počinio zločine za koje ga tereti optužnica, što nisu osporili ni dokazi odbrane, te zatražio da ga Sud proglasi krivim i izrekne kazna shodno zakonu.

Јanjić smatra da je Tužilaštvo dokazalo da je Islamović bio pripadnik HVO-a i da su Policijska stanica u tadašnjem Bosanskom Brodu i stadion "Polet" bili mjesta gdje su bespravno uhapšeni Srbi bili zatvarani.

Tužilac je naveo da su svjedoci svojim iskazima potvrdili da ih je Islamović tukao, da su neki prebijani do nesvijesti, dok je neke samo šamarao.

Јanjić je podsjetio Sudsko vijeće na izjave svjedoka koji su rekli da su vidjeli da je optuženi jednog zatvorenika udarao knjigom po glavi, da je jednom zatvoreniku prskao suzavac u oči, te da je uzimao pare za otkupninu, što je potvrdio i svjedok odbrane.

Islamovićev branilac, advokat Senka Nožica smatra da tužilac nije prilagodio optužnicu iskazima svjedoka, jer u njoj "nisu navedene određene stvari", te da tužilac nije van razumne sumnje dokazao bilo koju tačku optužnice.

Ukratko obrazlažući svoje završne riječi koje je u pisanoj formi iznijela na 23 strane, Nožica je navela da nijedan svjedok iz optužnice nije rekao da je Islamović na mostu preko Save vezao i fizički i psihički maltretitao srpske civile, te da je optuženi učestvovao u prebijanju Slavka Ćereka.

Nožica je rekla da je malo svjedoka potvrdilo navode optužnice, dodajući da neki nijednom riječju nisu rekli da ih je Islamović na bilo koji način zlostavljao, kao i da nema nijednog dokaza da ih je vodio na prisilni rad.

Prema njenim riječima, tužilac nije izveo nijedan dokaz da je njen branjenik učestvovao u rušenju pravoslavne crkve.

Odbrana je zaključila da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je Alminko Islamović preduzeo radnje koje su navedene u optužnici, te je predloženo da, ukoliko Sud nađe njegovu odgovornost, ima u vidu sveopšte okolnosti i olakšavajuće činjenice što se tiče elemenata krivične radnje.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Poleta".

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.