latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:05 | Autor: SRNA

Kovač: Projekat "Via Dinarika" šansa za razvoj lokalnih zajednica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač izjavila je danas da druga faza projekta "Via Dinarika" predstavlja šansu za razvoj lokalnih zajednica i povećanje koristi za stanovništvo područja na ovoj trasi kroz pružanje turističke ponude i približavanje svijetu.
Dragica Kovač - Foto: RTRS
Dragica KovačFoto: RTRS

Ona je navela da ovaj projekat predstavlja platformu za održiv razvoj i lokalni ekonomski napredak i da je njegov naredni cilj obnavljanje i razvoj staza koje se pružaju duž dinarskog gorja kroz BiH. 

- Postoje takve tri staze - bijela, zelena i plava, koje predstavljaju i kompletnu turističku ponudu lokalnih zajednica duž tih staza, tako da da otvaraju mogućnost većeg zapošljavanja stanovništva i plasmana domaćih proizvoda - navela je Kovačeva na konferenciji na novinare upriličenoj povodom početka druge faze tog projekta.

Prema njenim rječima, za lokalne zajednice to predstavlja razvoj turizma i uopšte njihov ekonomski napredak.

Kovačeva je podsjetila da su u prvoj fazi ovog projekta obilježene staze i da je urađeno dosta na popravci infrastrukture, te obnovljen određen broj planinarskih objekata, potpomugnuta određena društva i organizacije kao što su biciklistički i rafting klubovi, kao i pojedine turističke agencije. 

- Sve što je urađeno u prvom dijelu, nastavljeno je i u drugoj fazi u kojoj je će, između ostalog, vršiti dži-pi-es markiranje i obilježavanje još 500 kilometara turističkih staza, što znači i povećanje broja uključenih lokalnih zajednica u projekat - istakla je Kovačeva.

Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Federacije BiH Farida Cikotić navela je da je ovaj projekat prepoznat kao šansa za dalji razvoj turizma i da je federalna Vlada, na prijedlog Ministarstva životne sredine i turizma, za obje faze ovog projekta izdvojila pola miliona KM.

Ona je naglasila da taj projekat, osim dobrobiti za turizam, ima i koristi i u zaštiti životne srediine.

"Via Dinarika" je regionalni projekat koji obuhvata područje od Slovenije do sjeverne Albanije, a za finansiranje njegove druge faze u narednom periodu biće izdvojeno 2,7 miliona dolara, gdje će najveći donatori biti Američka agencija za međunarodni razvoj, Razvojni program UN, Italijanska razvojna agencija.

Direktor USAID-a za BiH Piter Dafi naveo je da ova organizacija imala znatno učešće u prvoj fazi projekta "Via Dinarika" u kojoj su vršena označavanja staza, kao i u promotivnim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, u drugoj fazi ovog projekta cilj treba biti na pružanju pomoći u ponudi turističkih usluga duž cijele rute projekta kako bi se povećao turistički potencijal u BiH.

Vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Suhrob Hošmuhamedov naveo je da je prije nekoliko godina "Via Dinarika" bila samo ideja, a da je sada postala prepoznatljiv bred za BiH, te da je časopis "Nacionalna geografija" 2017. godine rutu koja obuhvata ovaj projekat u BiH preporučila među najboljim mjestima za posjete.

Prije konferencije za novinare prikazani su prigodni filmovi "Via Dinarika" i "Insta čelendž" u kojima je predstavljen dio prirodnih ljepota rute tog projekta u BiH, djelovi turističke ponude od pecanja, domaće kuhinje i specijaliteta do preživljavanja u prirodi.