latinica  ћирилица
18/03/2019 |  16:38 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Petričević: Izradom pravnog okvira do unapređenja kontrole

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izrazio je uvjerenje da će izrada pravnog okvira i reforma inspektorata dovesti do unapređenja postupka kontrole u oblasti privrede.
Vjekoslav Petričević - sastanak - Foto: RTRS
Vjekoslav Petričević - sastanakFoto: RTRS

Petričević, koji se danas u Banjaluci sastao sa predstavnicima Republičke uprave za inspekcijske poslove, naveo je da je u komunikaciji sa privrednicima dobio informaciju da se preklapa rad inspektora sa lokalnog i republičkog nivoa, te da dolazi do duplih kontrola, a nerijetko do različitog tumačenja propisa.

Iz Inspektorata Srpske sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Danijela Batar, glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov i glavni republički inspektor za zaštitu od požara Radenko Popović.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je jedno od aktuelnih pitanja iz oblasti inspekcijskog nadzora priprema novog zakona o inspekcijama, koji će poboljšati koordinaciju rada između republičkih i opštinskih inspektora.

Batareva je istakla da inspektori, u svakodnevnoj saradnji sa gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave, nastoje da obezbijede veći stepen saradnje u planiranju kontrola, jednoobraznost u radu, zajedničke kontrole, sinhronizovano djelovanje na terenu, a sa ciljem smanjenja neželjenih efekata dualnog sistema inspekcija.

Sagovornici su se usaglasili da bi koordinacija na jednom nivou, bolja tehnička opremljenost, te ekonomičnije korištenje finansijskih i kadrovskih resursa omogućilo efikasnije organizovanje inspekcijskog nadzora, kao i smanjenje opterećenja privrednih subjekata, navodi se u saopštenju.