latinica  ћирилица
18/03/2019 |  17:48 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Dvadeset godina od NATO bombardovanja Јugoslavije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na Međunarodnoj konferenciji "Dvadeset godina od bombarodovanja Јugoslavije -pouke za evropsku bezbjednost u 21. vijeku", da je NATO agresija prije 20 godina na Saveznu Republiku Јugoslaviju bila strašan zločin protiv jedne male, suverene zemlje i njenog ponosnog naroda.

Ruski zvaničnik Andrej Turčak ocijenio je da je bombardovanje Savezne Republike Јugoslavije bio akt vojne agresije.

Dvije decenije poslije zločina potrebno je osuditi nepravdu, sjetiti se žrtava i izvući pouke za budućnost, rekao je Vučić.

On je podsjetio da je NATO sila tada promijenila vlast na Kosmetu, ali nije obezbijedila suživot srpskog i albanskog naroda.

- Upravo to se desilo na Kosovu i Metohiji. Uz pomoć sile i bombi jeste promijenjena vlast nad jednom teritorijom, ali nije obezbijeđen ni mir niti je stvoreno drutšvo za koje se može reći da posjeduje onu suštinu koja obezbjeđuje slobodu, demokratiju i, kao krajnju posljedicu, stabilnost i mir - rekao je predsjednik Srbije.

Andrej Turčak, zamjenik predsjednika Savjeta Federacije Rusije, naglasio je da u Rusiji smatraju da otvoreni dijalog mora da započne što prije i  da u njemu treba da učestvuju svi važni igrači.

Mnogima na Zapadu bombardovanje Savezne Republike Јugoslavije bilo je potrebno da bi pokazali nadmoć, ali paradoks je što se poslije toga počeo stvarati drugačiji, multipolarni svijet.

I poslije 20 godina, NATO želi Srbiju da vidi u okviru Alijanse  a Srbija da brani svoju neutralnost. 

- Želimo pristojne, dobre, normalne odnose sa NATO-om ali u NATO ne želimo. Hoćemo da štitimo i čuvamo svoju zemlju sami, to je sloboda kakvu je mi vidimo. To je naše pravo, da sami donosimo odluku o svojoj budućnosti, sami donosimo odluku o svojoj sudbini - dodao je Aleksandar Vučić..

Od NATO bombi Srbija se još nije oporavila, a civilne žrtve, među kojima je bilo i devetoro djece, nazivali su kolateralnom štetom.