X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
18/03/2019 |  19:23 ⇒ 19/03/2019 | 13:42 | Izvor: SRNA

Usaglašeni principi o formiranju vlasti na nivou BiH

Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović usaglasili su u Sarajevu tekst izjave o principima za formiranje vlasti na nivou BiH.

Tekst sadrži 10 tačaka, od donošenja zakona do evropskih integracija. Na večerašnjem sastanku nije bilo razgovora o raspodjeli ministarstava.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu da je usaglašeno da svakom od tri konstitutivna naroda pripadnu po tri ministarstva u novom sazivu Savjeta ministara, kao i da Savjet ministara neće biti formiran do kraja marta.

- Bilo bi dobro da Savjet ministara bude formiran do kraja marta i dolaska komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesa Hana, ali je to nemoguće jer to procedure ne dozvoljavaju - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da će sjednica Predsjedništva biti sazvana kada bude postignut kompletan dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

- Mislili smo da ćemo nešto završiti, ali oni opet nešto zatežu - naveo je Dodik.

Dragan Čović dolazi na sastanak u zgradu Predsjedništva BiH (Foto: RTRS)

On je potvrdio da je na današnjem sastanku usaglašena izjava o principima za formiranje vlasti u kojoj je navedeno da se poštuju Ustav i zakoni, ali i stavovi svih releventnih nivoa vlasti u BiH.

- Član tri izjave kaže da će se nastaviti sa integracijskim procesima u skladu sa Ustavom i zakonima, ali i stavovima drugih nivoa vlasti u BiH - rekao je Dodik.

Bakir Izetbegović (Foto: RTRS)

Govoreći o Akcionom planu za članstvo u NATO-u, on je naglasio da se do 2013. ništa nije poštovalo, a da je to sada odjednom postalo životno pitanje.

- Mi poštujemo stav Narodne skupštine Republike Srpske koja je rekla da put u NATO nije u interesu Republike Srpske i mi ćemo se tako i ponašati. Ako neko očekuje da ćemo taj stav promijeniti da bismo ušli u Savjet ministara, hvala im onda za Savjet ministara - rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je ponovio da su kod formiranja Savjeta ministara jasne procedure nakon izbora.

Prema njegovim riječima, usaglašeno je da od devet ministarstva u Savjetu ministara po tri pripadnu svakom od tri konstitutivna naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je u usaglašenoj izjavi o principima za formiranje vlasti na nivou BiH nabrojano šta bi, u načelu, trebalo raditi u skladu sa Ustavom i zakonima.

- Imamo usaglašenu izjavu o tim principima na kojima bi trebalo da funkcioniše vlast na nivou BiH. Sada bi trebalo da pokušamo da tražimo drugi korak - izjavio je Čović novinarima nakon sastanka sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u izjavi, koja sadrži 11 tačaka, piše sve što treba da se radi u skladu sa Ustavom i zakonima.

- Ništa posebno nema u izjavi, osim nabrajanja šta bi, u načelu, trebalo raditi u skladu sa Ustavom i zakonima. U njoj je sve precizno nabrojano, od izbornog zakona, integracijskih procesa, drugih zakona i mislim da ništa nije izostavljeno. Mislim da izjavu nećemo ni potpisivati - istakao je Čović.

On je naveo da na sastanku nije bilo riječi o raspodjeli ministarstava u Savjetu ministara jer je Izetbegović tražio da tim razgovorima prisustvuje delegacija SDA.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su na današnjem sastanku sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Bih Draganom Čovićem usaglašeni principi djelovanja u naredne četiri godine, čime je napravljen dobar korak, te najavio da će naredne sedmice biti razgovarano o resorima u Savjetu ministara.

On se nada da će novi Savjet ministara biti formiran do 31. marta, dodajući da, što se tiče SDA, to može biti sutra.

Prema njegovim riječima, u izjavi o principima za formiranje vlasti navode se bitne stvari za BiH koje se odnose na ekonomiju i sve integracijske procese.

- Aktiviranje MAP-a nije članstvo u NATO-u. To je nastavak nečega što smo počeli, a što je u skladu sa zakonom - rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu, dodajući da on smatra da je i ovo pitanje sastavni dio usaglašenih principa.

Odgovarajući na pitanje da li je razgovarano i o četvrtom partneru u vlasti na nivou BiH, Izetbegović je rekao da njih može biti više /četvrti, peti, a možda i šesti, sedmi/.

- Osim SDA, biće ih još barem dva ili tri - rekao je Izetbegović, dodajući da su, što se tiče njega, svi dobrodošli i da bi se u tom slučaju SDA "malo povukla i prepustila koju fotelju".