latinica  ћирилица
18/03/2019 |  19:41 | Autor: SRNA

"Ćirilica na području Tuzle i FBiH faktički ne postoji"

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" u Tuzli organizovalo je tribinu o ćirilici, pismu koje na području Federacije BiH i području Tuzle faktički više ne postoji, rekao je Srni potpredsjednik tuzlanske "Prosvjete" Željko T. Kovačević.
Tuzla: Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta - Foto: SRNA
Tuzla: Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "ProsvjetaFoto: SRNA

On je naveo da su na tribini pod nazivom "Tuzla u ćirilici" govorili profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić i glavni urednik internet projekta "Ćirilizacija" Ivan Topić.

- Naše pismo na području FBiH i području Tuzle faktički više ne postoji. Zato se tribina i zove `Tuzla u ćirilici` a ne `Ćirilica u Tuzli`. Mi kao Društvo sa nacionalnim predznakom moramo da vodimo o tome računa, moramo da vodimo računa o našem pismu, o našem jeziku, kulturi, muzici, i svemu onome što nas čini Srbima. Nažalost, toga je sve manje - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, na tribini koja je održana u Domu književnosti u Tuzli, bilo je riječi o razvoju ćiriličnog pisma kroz vijekove, fenomenu potisnutosti ćiriličkog pisma u javnoj i privatnoj komunikaciji, kao i o koracima u borbi za afirmaciju ćirilice.

Topić je na tribini poručio da je Sveti Petar Dabrobosanski dao život za ćirilicu, a da potomci nisu spremni kliknuti dugme na telefonu, naglašavajući da je ćirilica srpsko pismo, a latinica pismo srpskog jezika kojeg se ne treba odricati.

- Shvatio sam da nije dovoljna borba na tastaturi, na društvenim mrežama, da treba da krenemo u `otvorenu borbu`, poput tribina. Neophodna su i takva dešavanja, tribine, manifestacije, iako neće, vjerovatno, mnogo toga promijeniti, ali mogu uticati na nešto. Bitno je da se okupljamo oko ove ideje, da o njoj govorimo, da ne ćutim - rekao je Topić.

SPKD "Prosvjeta" u Tuzli istrajava u svojim nastojanjima da čuva svoj nacionalni identitet kroz čuvanje jezika, pisma, kulture, tradicije.

Tribina pod nazivom "Tuzla u ćirilici" održana je u petak, 15. marta.