latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:56 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

"Karpo" softver pomaže poljoprivrednicima

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zvanično su prezentovali "karpo" softver koji bi poljoprivrednim proizvođačima trebalo da omogući pravovremene informacije na osnovu kojih će moći da zaštite zasade od biljnih bolesti, budu efikasniji i imaju veće prinose.
Banjaluka - Pašalić - prezentacija "karpo" softvera - Foto: SRNA
Banjaluka - Pašalić - prezentacija "karpo" softveraFoto: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić rekao je danas novinarima u Banjaluci da je riječ o jedinstvenom sistemu u regionu koji će doprinijeti i bitno manjem korišćenju pesticida, odnosno zdravijim proizvodima.

On je naveo da je sistem, koji omogućava pregled vremenske prognoze i uslova na mikrolokaciji određenog gazdinstva, jednostavan za upotrebu i da se besplatna aplikacija lako instalira sa interneta na računare i mobilne telefone.

- Savjetodavci će moći da, na osnovu te informacije, proizvođačima unaprijed daju odgovarajuće preporuke kada i čime da tretiraju svoje zasade kako bi ih zaštitili od bolesti i infekcija. Ranije su to radili više puta i koristili više pesticida nego što je potrebno, što je povećavalo troškove proizvodnje - rekao je Pašalić.

On je dodao da poljoprivrednici od danas slobodno mogu da koriste ovaj sistem na prostoru Srpske.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković izjavio je da će ovaj moderni servis biti od velike pomoći poljoprivrednicima, ali i potrošačima.

- Riječ je o savremenom pristupu poljoprivredi i ovaj servis preventivno daje proizvođačima informacije o stanju i potrebama za hemijski tretman određenih kultura. Takođe, potrošači će pomoću određenih internet aplikacija moći da prate put proizvoda od njive do trpeze - rekao je Marinković.

Poljoprivredni proizvođač Dalibor Panić istakao je da će ova aplikacija omogućiti "pametnu poljoprivredu", racionalnije korišćenje preparata za zaštitu biljaka i proizvodnju kvalitetnijih i zdravijih proizvoda.

Predstavljanju ovog softvera ili izvještajno-prognoznog servisa u Administrativnom centru Vlade Srpske prisustvovali su savjetodavci, predstavnici poljoprivrednih proizvođača i naučnih i stručnih institucija.