latinica  ћирилица
19/03/2019 |  14:04 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Bošnjak: Stvarati što bolje uslove za lica sa Daunovim sindromom

Pomoćnik ministra za porodicu Republike Srpske Bosiljka Bošnjak danas je u Beogradu naglasila značaj stvaranja što boljih uslova za napredak i bolju poziciju lica sa Daunovim sindromom u društvu.
Bosiljka Bošnjak - Foto: SRNA
Bosiljka BošnjakFoto: SRNA

- Želimo da skrenemo pažnju javnosti koliko je značajno biti uz djecu i mlade koji imaju Daunov sindrom kako bi ukazali da smo svi jednaki - rekla je Bošnjakova novinarima nakon posjete Centru za brigu o starima, djeci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd, gdje je u toku obilježavanje "Nedjelje Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka".

Ona je izrazila zadovoljstvo što Srbija i Srpska sarađuju i po tim pitanjima i što se, kako je rekla, stvorila veza Srbije i Republike Srpske i u vidu pomoći jednih drugima i u ovaj oblasti. 

- Želimo da ova djeca imaju što bolji tretman u društvu, kao i da im stvorimo što bolje uslove za dalji napredak - rekla je Bošnjakova.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović napomenuo je da je druženje djece sa Daunovim sindromom iz Banjaluke i Beograda organizovano sa ciljem razmjene iskustava centara koji o njima vode brigu. 

- Predstavništvo je od početka podržalo Daun centar iz Banjaluke u vezi sa idejom da uspostavi saradnju sa udruženjem iz Beograda kako bi prenijeli iskustva u vezi sa osposobljavanjem djece i mladih sa Daunovim sindoromom za život - rekao je Cicović.

Direktor Centra za brigu o starima, djeci i licima sa invaliditetom Novi Beograd Milka Milovanović Milić rekla je da je cilj druženja da se dobra praksa iz Banjaluke, koja je prenesena iz EU, ustali i u Beogradu.

Predsjednik beogradskog Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom Marija Pavlović izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje sa banjalučkim Daun centrom.

Sa mladima u Beogradu radi psihoterapeut i refleksolog Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić, koji je rekao da je cilj aktivnosti osamostaljenje lica sa ovim sindromom u skladu sa njihovim mogućnostima. 

"Nedjelju Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka", koja je počela juče, realizuju Udruženje Daun sindrom Beograd zajedno sa Daun sindrom centrom Banjaluka i Centrom za brigu o starima, djeci i osobama sa invaliditetom sa Novog Beograda.

Predstavnici udruženja, tokom sedmodnevne manifestacije će razmjenjivati iskustva o svemu što su uradili u osposobljavanju lica, a iz Banjaluke u Beograd su došla i četiri lica sa Daunovim sindromom sa pratiocima.

Tokom "Nedjelje Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka" biće obilježen i 21. mart - Svjetski dan Daunovog sindroma.

Projekat "Nedjelja Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka" podržava i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.