latinica  ћирилица
19/03/2019 |  15:33 ⇒ 20/03/2019 | 07:54 | Autor: SRNA

Sutra ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na koridoru "Pet ce"

U Banjaluci će sutra biti potpisan ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru "Pet ce" kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji "Јohovac" /Tovira/ i "Rudanka" /Kostajnica/.
Koridor 5C - Foto: Screenshot/YouTube
Koridor 5CFoto: Screenshot/YouTube

U ime investitora Autoputeva Republike Srpske, ugovor će potpisati direktor tog preduzeća Dušan Topić, a u ime izvođača radova generalni direktor kompanije Integral inženjering Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog preduzeća Granit Skoplje u Banjaluci Zoran Trajanovski.

Ugovor će biti potpisan u Administrativnom centru Vlade Srpske u 9.00 časova, nakon čega su predviđene izjave za novinare, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na međunarodni javni poziv za realizaciju ovog projekta najpovoljniju ponudu dostavio je konzorcijum koji čine Integral inženjering iz Laktaša i Granit iz Skoplja. Riječ je o konzorcijumu koji je realizovao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srpskoj - auto-put "9. januar" Banjaluka-Doboj.

Prema planovima javnog preduzeća Autoputevi, auto-put na Koridoru "Pet ce" gradiće se u četiri faze.

Prva predviđa gradnju dionice od petlje Јohovac /Tovira/ do petlje Rudanka /Kostajnica/ ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka /Kostajnica/ do Karuša /entitetske granice na jugu/ ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Јohovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je najavljeno da je planirano da izgradnja faza jedan i dva bude finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a faze tri i četiri iz kredita Evropske investicione banke.

Prema ranijim procjenama, izgradnje auto-puta na Koridoru "Pet ce" u Republici Srpskoj trebalo bi da košta više od 500 miliona evra /bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje/.