latinica  ћирилица
19/03/2019 |  15:35 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Obilježavanje Nedjelje Daunovog sindroma Banjaluka-Beograd

U Beogradu je u toku obilježavanje Nedjelje Daunovog sindroma Banjaluka-Beograd- manifestacije koju je podržala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Zahvaljujući sporazumu o saradnji potpisanom u januaru ove godine, osobe sa Daunovim sindromom u Srbiji imaju priliku da, uz pomoć programa i rehabilitacije, koji se primjenjuju u Republici Srpskoj, budu osposobljene za samostalan život.

Članovi Daun sindrom centra Banjaluka predstavili su u Beogradu aktivnosti i dostignuća u rehabilitaciji i osposobljavanju osoba sa Daunovim sindromom za samostalan život. Ovaj program podržala je i Vlada Srpske.

- Osobe do 19 godina imaju mogućnost da pohađaju određene ustanove, a sa 19 godina se vraćaju kući i tu stagniraju. Te osobe uzimamo, radimo sa njima, integrišemo, radno ih osposobljavamo. Prvi put se to desilo zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske 2016.godine kada je pokrenut ovaj program na Јahorini - rekao je Zoran Јelić upravnik Daun centra Banjaluka. 

Pomoćnica ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Bosiljka Bošnjak rekla je da žele da skrenu pažnju javnosti koliko je bitno biti uz djecu, mlade koji imaju Daunov sindrom.

- Naravno naglasiti da oni jesu različiti , ali smo u stvari mi svi jednaki - dodala je Bošnjak.

Refleksomasaža, psihoterapija i muzikoterapija su itekako djelotvorni kod djece sa Daunovim sindromom.

- Aktivnosti su cjelodnevne, u periodu prije podne i popodne i obuhvataju refleksomasaže, individualne reflekso masaže , psihoterapije, kolektivne i muzikoterapije. I ono što je cilj takođe da se osobe sa Daunovim sindromom poveže Beograd i Banjaluka - dodala je Marija Pavlović, predsjednica udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom Beograd.

U četvrtak , 21.marta, biće obilježen i Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom prigodnim umjetničkim programom,a nakontoga predviđeno je da štićenici iz Banjaluke predstave i vještine koje su stekli kroz projekat "Ništa o nama bez nas".