latinica  ћирилица
19/03/2019 |  17:01 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Tajna uspješne politike - napraviti dobar sporazum sa Rusijom (FOTO)

Doktor političkih nauka iz Njujorka Gordon Bardoš istakao je da Evropa ne može imati stabilnost ako Rusija nije dio toga, te da je tajna uspješne politike da se napravi dobar sporazum sa Rusijom.
Predavanje Gordona Baroša - Foto: RTRS
Predavanje Gordona BarošaFoto: RTRS

Govoreći o odnosu velikih sila SAD i Rusije i njihovoj refleksiji na Balkanu, Bardoš je tokom današnjeg predavanja na banjalučkom Fakultetu bezbjednosti naglasio da se Moskva ne protivi ulasku država Zapadnog Balkana u EU, ali se glasno protivi ulasku u NATO.

Predavanje Gordona Baroša (Foto: RTRS)

Bardoš, koji je predsjednik organizacije "Sirekon" iz Njujorka, naveo je da je Rusija na čelu sa Vladimirom Putinom odlučna da zadži svoju tradicionalnu "meku moć" u regionu tako što će njegovati istorijske, kulturne i vjerske odnose sa različitim narodima na ovom području, ali to se i može očekivati od velesile koja je vijekovima prisutna u regionu, saopšteno je iz Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci.

Predavanje Gordona Baroša (Foto: RTRS)

U saopštenju se dodaje da su nakon predavanja, studenti i profesori Fakulteta za bezbjednost postavili brojna pitanja Bardošu, između ostalih, i o prisustvu OHR-a na teritoriji BiH više od 20 godina nakon završetka rata.

- Antiruska histerija koja je zahvatila Vašington i druge zapadne prestonice se neizbježno odražava i na jugoistočnu Evropu. Oni koje je Ben Rouds prikladno nazvao "brljivcima iz Vašingtona" su proizveli pravu poplavu analiza tink-tankova i novinskih članaka čija je namera da se pokaže i dokaže da Putini Rusija marširaju na Balkan kako bi uništili demokratiju, razbili Evropsku uniju i da predstavljaju prijetnju po sam NATO - rekao je Bardoš.

On kaže da su jedne londonske novine citirale izvještaj Korporacije RAND u kojem se tvrdi da bi Putin mogao da porazi NATO i pregazi Balkan za samo tri dana.

- Izvještaj na koji se tabloid poziva se zapravo odnosi na Baltik. Slično tome, studija britanskog Doma lordova govori o navodnom pokušaju Rusije da podstakne puč u Makedoniji, nešto za šta nijedan pravi stručnjak za Balkan nikada nije čuo - istakao je on.

Dodaje da su stvari i sa ove strane Atlantika podjednako loše.

- Bivši funkcioneri ministarstva odbrane i Stejt departmenta upozoravaju da bi Rusija mogla da napadne Crnu Goru i uništi NATO, ili da podstakne sukobe u BiH kako bi unela nestabilnost u Evropu. Pod uobičajenim okolnostima, spekulacije o ovakvim nezamislivim operacijama bi uticale na manji broj profesionalnih paranoika, ali je ovakvo puštanje mašti na volju sada postalo uobičajena pojava među vodećim ljudima koji se bave spoljnom politikom u Vašingtonu - izjavio je Bardoš.

Ovaj spisak se nastavlja i postaje sve "suludiji".

- I zaista, mnogi novinari i kreatori politika su izgleda prilično bukvalno shvatili navodni savet Marka Tvena da "ne treba dozvoliti da se činjenice ispreče na putu dobre priče" Ili, kako je Vil Rodžers rekao prije mnogo godina "Rusija je zemlja o kojoj bilo šta da kažete – je istina" - naveo je on.

Oni stiče da se stoga piše da Rusija finansira islamske teroriste na Balkanu, ali i da Rusija podstiče teorije zavere o postojanju takvih grupa u regionu.

- Moskva se optužuje da u isto vreme planira da iskoristi Crnu goru kao svog trojanskog konja u NATO-u, ali i da je organizovala pokušaj puča kako bi spriječila Crnu goru da uđe u NATO. Neki su čak tvrdili da je Moskva toliko riješena u nameri da spriječi Crnu Goru da uđe u NATO, jer želi da se domogne pomorskih baza u ovoj zemlji, iako su funkcioneri Crne Gore uporno objašnjavali da ova tema nikad nije ni pomenuta - objasnio je Bardoš.

Ističe da Putina optužuju da pokušava Pravoslavnu monašku republiku na Atosu da pretvori u rusku špijunsku ispostavu, te da podstiče hrvatske nacionaliste, makedonske nacionaliste, i, naravno, srpske nacionaliste.

-  Možda su najčudnije optužbe da Putin u isto vrijeme pokušava da uspostavi "veliku Albaniju", ali i da cilja albansko stanovništvo na Balkanu nuklearnim oružjem - naglasio je Bardoš.

 On kaže da su ovakva mračna predviđanja dosegla vrhunac 2018. godine kada smo upozoreni da će "paravojne formacije koje su obučavali Rusi" navodno "vrlo vjerovatno izazvati međunacionalno nasilje" u toku izbora u  BiH 2018. godine, a da Balkan u cjelini uskoro očekuje "snažna ruska oluja".

- A u stvari, ono što se zapravo dešava jeste da Sjeverna Makedonija ulazi u NATO, da je Srbija u oktobru 2018. bila domaćin najveće zajedničke vojne vežbe sa ovim savezom, da su odnosi između Atine i Moskve možda na najnižem stepenu u istoriji, te da je NATO (iako jednostrano) odlučio da aktivira Akcioni plan za članstvo BiH - pojasnio je Bardoš.