latinica  ћирилица
19/03/2019 |  18:22 | Autor: sputniknews.com

Ruski sistemi S-400 kamen spoticanja Ankare i Vašingtona

Prema rečima DŽona Boltona, savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, Vašington i dalje smatra Tursku svojim saveznikom, ali kupovinu ruskih sistema S-400 vidi kao ozbiljan problem.

Bolton je tokom intervjua, koji je u Americi bio emitovan prošlog vikenda, istakao i da SAD kao i do sada pokušavaju da sarađuju sa Ankarom, ali da Turska ima veoma loše odnose sa američkim bliskim prijateljima u Izraelu.

- To je nešto na šta treba pripaziti - rekao je Bolton i dodao da su nesuglasice u pogledu sukoba u Siriji drugo pitanje.

Mediji su izvještavali da kupovina sistema S-400 predstavlja "problem nacionalne sigurnosti" u NATO-u.

- Mislim da bi predsjednik Tramp želio imati dobre odnose s Turskom, želio bi da se trgovina SAD-a s Turskom poveća, ali trebamo ih kako bi nam pomogli u nekim drugim problemima kao što su u Siriji i drugdje u regiji - dodao je.

Ankara i Moskva potpisale su ugovor vrijedan 2,5 milijarde dolara za isporuku četiri seta bataljona S-400 u Tursku u 2017. godini, a očekuje se da će Rusija napredni sistem protivvazdušne odbrane početi isporučivati Turskoj ove godine.