latinica  ћирилица
19/03/2019 |  18:37 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Studenti sa Kosmeta u posjeti Vladi i Parlamentu Srpske

Studentima Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Istočnom Sarajevu i Banjaluci, danas su otvorena vrata Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske. Premijer Radovan Višković i predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović, uz dobrodošlicu u Banjaluku, studentima sa sjevera Kosova, poslali su i snažnu poruku da imaju punu podršku Srpske u borbi za svoja prava.

Umjesto ministara u sali za zasjedanje Vlade, danas studenti tri univerziteta. Njima se gotovo pola sata obraćao premijer Radovan Višković. Upoznao ih je sa radom i najvažnijim odlukama izvršne vlasti. Podsjetio je da je Srpska prva u BiH formirala vlast. Istakao da je evropski put opredjeljenje Republike, kao i dalja tijesna saradnja sa Rusijom i Kinom. Najviše poruka, ipak, upućeno je studentima sa sjevera Kosova i Metohije.

- Srpski narod prati situaciju na Kosovu, dajemo podršku gospodinu Vučiću da zaštiti srpski narod na tom prostoru. BiH nije priznala jednostrano proglašeno Kosovo, jer Republika Srpska to ne dozvoljava - rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Uz obećanje da će Vlada pružiti podršku u organizaciji uzvratne posjete, predstavnicima fakulteta, Višković je uručio prigodne poklone – amblem Republike Srpske i knjigu Јasenovac – Aušvic Balkana, autora Gideona Grajfa.

I skupština je nakratko dobila novi saziv. Studentski. Baš kao i kada su poslanici u sali, početak zasjedanja označio je zvuk čekića.

Obraćajući se, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, istakao je da su vrata najviše zakonodavne institucije u Srpskoj, uvijek otvorena za dobre inicijative studenata. Nisu izostale ni političke poruke.

- Republika Srpska je najorganizovaniji dio BiH i jedina može samostalno da funkcioniše i zadovoljava osnovne potrebe svojih građana. Srpska aktivno učestvuje i u kreiranju politike BiH i ima svoje predstavnike gore - naveo je Čubrilović.

Budući pravnici nisu krili zadovoljstvo zbog poruka koje su danas dobili u Banjaluci. Ovim je nastavljena dobra praksa povezivanja fakulteta, kako međusobno, tako i sa institucijama u Srpskoj.

- Saradnja studenata iz Srpske i Srbije značajna za sticanje novih znanja - smatra Marko Tomašević, predsjednik Parlamenta Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Student Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Dušan Simanić zahvalio se rukovodstvu Narodne skupštine što je studente informisalo o radu najviše zakonodavne institucije u Srpskoj.

- Saradnja pravih fakulteta iz Srpske i Srbije je višegodišnja i smatram da će biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo - dodao je Marko Malčić, predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Uz želju da po završetku školovanja ostanu u svojim gradovima i rade na njihovom razvoju, Višković i Čubrilović, studente su pozvali i da daju doprinos u razbijanju stereotipa o srpskom narodu i ovim prostorima.