latinica  ћирилица
19/03/2019 |  18:50 ⇒ 20/03/2019 | 09:25 | Autor: RTRS

Vučić i Dodik dogovorili realizaciju projekata od 8,4 miliona evra (FOTO)

Radovi na dionici auto-puta Beograd-Banjaluka, od Beograda do Bijeljine, počinju u junu - saopštili su nakon sastanka u Beogradu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Dogovorena je i nova investicija- da Srbija do kraje godina finansira po jedan projekat u svakoj opštini Srpske.

Pet domova zdravlja, dvije ambulante, devet škola, vrtići, domovi za stare, sportske hale, omladinski kampovi, našli su se na spisku za rekonstrukciju ili izgradnju koju će finansirati Srbija.

(Foto: Tanjug/Tanja/Valić)

- Ukupno 8,4 miliona evra biće na raspolaganju, kao i ranije, bespovratno. Kada to budemo platili ukupno će biti 32 miliona evra bespovratnih sredstava. To je značajna podrška - istakao je Vučić i naglasio da Srbija namjerava da svakoj opštini u Republici Srpskoj i onim u Federaciji BiH koje to budu željele pomogne konkretnim projektima.

Dodik smatra da je ovo jedna snažna podrška ljudima širom Republike Srpske.

- Sa ovim projektima ćemo kompletirati zamisao da u svakoj od 62 opština u Srpskoj bude jedan od projekata koji je iniciran iz sredstava Srbije, tako da je ideja da Srbija bude prisutna u svakoj opštini Srpske - dodao je on.

 

Vučić je najavio da će Srbija uplatiti još 500 hiljada evra privrednicima u Srpskoj koji žele pokrenuli startapove. Srbija i Srpska imaju saradnju koja stabilizuje cijeli ovaj prostor, rekao je Dodik. Upitan kako BiH gleda na proteste u Srbiji, Dodik je rekao da to sigurno nije dobra slika i usmjereno je ka destabilizaciji Srbije.

- Manite me BiH. Јa ću ovdje govoriti o Republici Srpskoj. Koliko sam ja vidio, šetnje niko nije sprječavao, ali nasilje niko ne voli. Malo građana Srpske to podržava - istakao je Dodik.

Iako se govorilo da će Vučić zatražiti aboliciju demonstranata koji su upali u RTS, Predsjednik Srbije rekao je da očekuje da će Prekršajni sud odbaciti prijave, jer on nema mogućnost da abolira prekršajne već samo krivične postupke. Istakao je da to očekuje isključivo za, kako kaže, djecu koja su zloupotrijebljena od opozicionih lidera.

- Omladina je uvijek željna promjena, međutim neko ih je gurnuo u RTS, a taj neko nije stao iza njih - zaključio je Vučić.

Vučić je zahvalio narodu Srpske koji je kaže, uvijek i u svakoj situaciji uz Srbiju.