latinica  ћирилица
19/03/2019 |  20:55 ⇒ 20:56 | Autor: SRNA

Pariz spreman da uloži veto na odgađanje Bregzita

Francuska je spremna da uloži veto na britanski zahtjev za odgađanje Bregzita u slučaju da London ne ponudi ništa kao alternativu ili da su time ugrožene institucije EU, rečeno je iz kabineta predsjednika Emanuela Makrona.

- Veto je moguć slijed događaja, ako se ne ispune uslovi za odgađanje Bregzita - rekao je neimenovani zvaničnik iz kabineta predsjednika Francuske, dodajući da eventualno odgađanje moraju da podrže sve članice bloka.

On je rekao da će Francuska analizirati eventualni zahtjev za odgađanje u odnosu na dva osnovna kriterijuma, odnosno da li postoji kredibilna strategija ili plan Londona koji će da podrži većina u parlamentu i koje su posljedice po institucije EU.

Pomjeranje datuma Bregzita nakon juna, mjesec nakon izbora za Evropski parlament u maju, značilo bi da Britanija zadrži mjesto komesara u Evropskoj komisiji, poslanike u Evropskom parlamentu i mjesto za stolom lidera EU. Takođe, London zadržava uticaj u procesu donošenja odluka koje se tiču budućnosti bloka, čak i dok pokušava da napusti EU.

- Bregzit bez sporazuma nije poželjan i to ne želi ni EU, ni Francuska niti neka druga članica bloka, ali će se to rješenje nametnuti samo po sebi ako se ne pojavi realna alternativa u narednih nekoliko dana, pa čak i nekoliko sati - rekao je zvaničnik.

Britanija zvanično napušta EU 29. marta.