latinica  ћирилица
20/03/2019 |  05:24 ⇒ 15:03 | Autor: RTRS

IZ ČASA U ČAS: Izricanje drugostepene presude Karadžiću (UŽIVO/VIDEO)

Pred Žalbenim vijećem Mehanizma za krivične sudove u Hagu u toku je izricanje drugostepene presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.
Radovan Karadžić -
Radovan Karadžić

Radio-televizija Republike Srpske realizuje otvoreni program povodom izricanja presude.

<<< Program pratite i na našem portalu i Fejsbuk stranici <<<

14.52 – Žalbeno vijeće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih djela, kao i da je kazna pretresnog vijeća nerazumna i nepravična. Pretresno vijeće je pogriješilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

14.50 – Žalbeno vijeće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog vijeća kada je presudilo da nije bilo genocidne namjere Karadžića za zločine u sedam opština BiH.

14.46 – Žalbeno vijeće odbacilo prvi navod žalbe Tužilaštva.

14.45 – Osim jednog djelimično usvojenog zahtjeva (broj 31) Karadžića, svi navodi iz žalbe su odbačeni.

14.40 – Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu.

14.35 – Žalbeno vijeće ukazuje da Karadžić nije pokazao da postoji greška u dijelu prvostepene presude koja se odnosi na namjeru da se počini genocid u Srebrenici. Dodaju da je znao za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja.

14.30 – Vijeće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića za napade na Sarajevo i Srebrenicu.

14.25 - Brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić, očekuje oslobađajuću presudu prvom predsjedniku Republike Srpske.

14.22 - Advokat Toma Fila nije optimista kada je u pitanju drugostepena presuda Radovanu Karadžiću, ali smatra da je osnovno pitanje u današnjoj presudi da li će Tribunal prihvatiti žalbu tužioca koja se odnosi na jedinu tačku u prvostepenoj presudi po kojoj Karadžić nije proglašen krivim, a koja se odnosi na navodni genocid u više opština u BiH.

14.15 – Vijeće djelimično prihvata žalbeni zahtjev Karadžića broj 31.

14.10 – Žalbeno veće do sada odbilo sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

14.05 – Predsjedavajući žalbenog veća Van Јonsen čita navode iz žalbi Tužilaštva i odbrane.

14.10 - Žalbeno vijeće do sada odbilo sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

14.05 - Predsedavajući žalbenog vijeća Van Јonsen čita navode iz žalbi Tužilaštva i odbrane.

14.00 - Počelo izricanje presude Radovanu Karadžiću.

........................................................................

U večernjem terminu emitujemo Specijal od 20.10 časova.

Iako je izricanje drugostepene presude Karadžiću počelo u 14.00 časova, prenos je za 30 minuta odložen, jer je zabranjeno snimanje uživo unutar zgrade Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu iz, kako je navedeno, "operativnih razloga".

Izricanje presude trebalo bi da traje do 16.30 časova. Dosadašnja praksa pokazuje da sve obično traje nešto kraće ali ovo je, po svemu poseban slučaj pa je i trajanje nezahvalno prognozirati.

Јedan od pravnih zastupnika Radovana Karadžića, advokat Goran Petronijević, rekao je za RTRS da je odbrana spremna na bilo koji scenario u drugostepenom postupku, ali da je najbitnije da pravda bude zadovoljena.

Uoči izricanja presude, u Hagu je napadnut muškarac sa srpskom zastavom, a predstavnici bošnjačkih udruženja postavili su jutros na zaštitnu ogradu ispred suda transparent na kojem se Karadžić poredi sa Adolfom Hitlerom.

Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Prvostepenom presudom Karadžić je proglašen krivim za "genocid na području Srebrenice 1995. godine", dok je oslobođen optužbi za "genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine".

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.

Uoči izricanja presude, u Republici Srpskoj nema mnogo očekivanja da će petočlano sudsko vijeće u Hagu donijeti pravičnu odluku.

Ukoliko drugostepeno Vijeće dokaze bude sagledalo sa pravnog stanovišta, a ne političkog, odbrana se nada povoljnijoj presudi, rekao je Goran Petronijević, član tima odbrane Radovana Karadžića.