latinica  ћирилица
20/03/2019 |  09:52 | Autor: SRNA

Mejova neće tražiti duže odgađanje Bregzita

Britanski premijer Tereza Mej neće zahtijevati duže odgađanje Bregzita i Parlament Velike Britanije neće imati puno vremena da se saglasi u vezi sa daljim postupcima, izjavio je neimenovani izvor iz kancelarije britanskog premijera.
Tereza Mej - Foto: Getty Images
Tereza MejFoto: Getty Images

Izvor napominje da narod Velike Britanije već skoro tri godine čeka na Bregzit i da mu je dosta neuspjeha Parlamenta da donese odluku. 

- Mejova neće tražiti duže odgađanje, a Parlament time dobija još malo vremena da se saglasi oko daljih postupaka. Narod čeka skoro tri godine i dosta mu je neuspjeha poslanika da donesu odluku - ističe izvor i dodaje da Mejova "razumije frustriranost Britanaca".

Mejova se nada da će sljedeće sedmice Parlament ponovo glasati o sporazumu koji je ona postigla sa Briselom, a koji su britanski poslanici već dva puta odbacili.

Britanski premijer upozorila je da će, ukoliko Parlament ne ratifikuje sporazum, zatražiti da se Bregzit odgodi i poslije 30. juna, a zagovarači izlaska iz EU smatraju da bi to moglo da ugrozi čitav proces.

Mejova će danas, devet dana pred postavljeni rok za izlazak iz EU, poslati pismo predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, u kojem će zatražiti odgađanje Bregzita.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker izjavio je da je EU učinila dosta da izađe u susret Velikoj Britaniji u vezi sa Bregzitom i da ne može učiniti više.

On je napomenuo da neće biti daljih pregovora niti novih garancija, pored onih koje su već date Londonu.

Јunker je dodao da, prema informacijama koje je on dobio, pismo Mejove još nije stiglo u Brisel.