latinica  ћирилица
20/03/2019 |  11:10 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Cvijanović: 100.000 KM za nabavku stomatoloških stolica (FOTO)

Povodom Svjetskog Dana oralnog zdrvlja predsjednica Republike posjetila je Dentalnu kliniku Medicinskog fakulteta u Banjaluci, za čije je opremanje iz Kabineta predsjednika izdvojeno 100 hiljada maraka. Pod sloganom "Reci A", Dan oralnog zdravlja posvećen je najmlađima i trudnicama.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da je od izuzetnog značaja što je posebna pažnja posvećena oralnom zdravlju djece i trudnica.

- Kada sam bila premijerka na jednoj od sjednica Vlade dobili smo informaciju da veliki broj djece do tri godine ima karijes, kao i da 90 odsto trudnica nema naviku da ide na stomatološke preglede. Nakon toga smo nabavili stomatološke stolice i mašine za Polikliniku i škole u Banjaluci, a nastavak ovog programa jeste u ovom centru - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pozvala građane da korsite usluge Dentalne klinike.

- Podrška koju dajem ovim aktivnostima uklapa se u program koji sprovodimo, a podrazumijeva brigu o najmlađima i trudicama. To radimo u okviru programa za jaču i bolju demografsku sliku Republike Srpske - kaže Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da se Svjetski dan oralog zdravlja obilježava s ciljem podizanja svijesti o značaju oralnog zdravlja i njegovoj ulozi u očuvanju opšteg zdravlja.

Napominje da je većina bolesti kardiovaskularnog sistema dovedena je u vezu sa zdravljem usne duplje. Da bi se loši pokazatelji promijenili na bolje, Dentalna klinika građanima nudi preglede po najpovoljnijim cijenama.

- U Republici Srpskoj 60 do 70 odsto djece od 11 godina pere zube više od jednom dnevno. Ne smije biti zanemareno zdravlje mliječnih zuba, jer 30 odsto dvogodišnjaka i 90 odsto šestogodišnjaka u Srpskoj već ima karijes - rekao je Šeranić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić naveo je da studenti stomatologije u posljednjih sedam dana posjećuju banjalučke vrtiće i ukazuju na značaj očuvanja oralnog zdravlja.

- Izuzetno su nam važne trudnice i djeca. Pokrenućemo inicijativu u svih zdravstvenim ustanovama da trudnice moraju voditi računa o oralnom zdravlju. Nažalost, oralna higijena nam je na jako niskom nivou - rekao je Škrbić.

Za očuvanje oralnog zdravlja najvažnija je higijena. Studenti Medicinskog faluteta zato preporučuju – zube treba prati minimalno dva puta dnevno, laganim i vibrirajućim pokretima, minimalno tri minute i sa što mekšom četkicom, nakon koje treba upotrijebiti i interdentalnu.