latinica  ћирилица
20/03/2019 |  11:43 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Forum o ćirilici u Banjaluci

Kako zaštititi i afirmisati ćirilicu kao pismo, tema je Foruma o ćirilici koji je počeo u Banjaluci. Organizator Foruma je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

Ovo je prvi korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja definiše zajedničku politiku djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, a koju su potpisale Srpska i Srbija 4. marta ove godine u Sremskim Karlovcima.

Forum okuplja ugledne lingviste, stručnjake, predstavnike medija, izdavača i drugih kulturnih i javnih ustanova.

Očuvanje ćirilice treba da bude u fokusu Vlada Republike Srpske i Srbije, jer to znači čuvanje identiteta srpskog naroda na našim prostorima, tvrdi premijer Republike Srpske Radovan Višković. Kaže, ćirilica treba da se vrati u svakodnevnu upotrebu. Ćirilični natpisi treba da se vrate i u javne institucije, tvrdi Višković.

Da je ćirilica dio nacionalnog identiteta Srba i dio kulturnog naslijeđa, te da je kao takvu neophodno čuvati, tvrdi i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. Kako kaže, ćirilica treba da se popularizuje u javnoj upotrebi.

Iz Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj poslali su jasnu poruku. Kažu, akcenat je na jezičkom patriotizmu. Tvrde, ljudi treba da vole svoj jezik i svoje pismo. S ovim su se složile i njihove kolege iz Matice srpske iz Novog Sada. Predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić tvrdi, ćirilici treba da se vrati dostojanstveno mjesto u javnom prostoru. Kako kaže, ćirilica je karakterističan znak srpskog naroda koji treba da se očuva

Na današnjem Forumu o ćirilici prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Kažu, ćirilica je ono po čemu se srpski narod razlikuje od drugih, po čemu je prepoznatljiv. Izgubiti ćirilicu, tvrde, znači izgubiti kulturni identifikacioni simbol srpskog naroga koji ga čini onim što jeste.

Izvor: RTRS/ATV