latinica  ћирилица
20/03/2019 |  14:59 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, izreklo je doživotnu kaznu zatvora bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Uz suprotno mišljenje dvojice sudija, Hose Rikarda de Prade i Ive Rose, ovo vijeće, Karadžića je ponovo proglasilo krivim za navodni genocid na području Srebrenice 1995. godine, napade na civile tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih.

Na drugoj strani, prihvaćena je žalba Tužilaštva da je 40 godina zatvora prvom predsjedniku Srpske neadekvatna. Nije prošao pokušaj Tužilaštva da preinači odluku pretresnog vijeća o nepostojanju genocida u sedam opština BiH. 49 tačaka Kardžićeve žalbe je odbačeno, a samo jedna djelimično prihvaćena. I to ona u kojoj se Karadžić žalio da je prekršeno njegovo fundamentalno pravo da ispita svjedoke protiv sebe. 

Među odbačenim tačkama žalbe odbrane i ključna – o navodnom genocidu u Srebrenici, za koji je bivši predsjednik Srpske ponovo proglašen krivim. Smatraju da Karadžić nije pokazao da postoji greška u dijelu prvostepene presude koja se odnosi na genocidnu namjeru, a u presudi navode i da je znao za zločine u mjestu Kravica. 

Odbačena je i tačka Žalbe odbrane koja se odnosi na Sarajevo. Žalbeno vijeće utvrdilo je da nema greške u odluci Pretresnog vijeća, da je Karadžić kriv po ovoj tački optužnice.

Pogledajte tok izricanja presude na sljedećem linku.

Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Prvostepenom presudom Karadžić je proglašen krivim za "genocid na području Srebrenice 1995. godine", dok je oslobođen optužbi za "genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine".

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.

Pogledajte biografiju prvog predsjednika Republike Srpske: