latinica  ћирилица
20/03/2019 |  15:24 ⇒ 15:24 | Autor: SRNA

Milunović: Poboljšati materijalni položaj najugroženijih boraca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će resorno ministarstvo u dogovoru sa predstavnicima Udruženja građana "Veterani Republike Srpske" pokušati da pronađe najbolja rješenja za poboljšanje materijalnog položaja najugroženijih boraca u Srpskoj.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima ovog udruženja izjavio novinarima da je u razgovoru sa čelnim ljudima Udruženja mogao da uoči kako oni imaju jak osjećaj solidarnosti sa saborcima, jer nastoje da pronađu mogućnost za poboljšanje uslova života najugroženijih boraca.

On je rekao da je bilo govora i o zapošljavanju najugroženije kategorije nezaposlenih boraca, jer se na evidencijama centara za zapošljavanje nalazi više od 11.000 demobilisanih boraca.

- Dogovorili smo se da preduzmemo mjere i da našim borcima približimo Akcioni plan zapošljavanja kojeg je Vlada Republike Srpske nedavno usvojila - da pokušaju kroz programe zapošljavanja i samozapošljavanja da olakšaju svoj položaj - kaže Milunović.

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić rekao je novinarima da su veterani opredijeljeni za pronalazak sistemskog, a ne pojedinačnog rješenja, za poboljšanje statusa demobilisanih boraca, veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Vukotić je istakao da je na sastanku bilo govora i o registru boraca, kao i o eventualnom donošenju novog Zakona o pravima boraca.

On je rekao da su mnogi u boračkoj populaciji nezakonito stekli prava koja uživaju, ali da ima i onih koji se solidarišu sa borcima koji nemaju dovoljno primanja.

- Postoje demobilisani borci koji rade u javnim institucijama, ustanovama, preduzećima i čija su primanja veća od prosječnih primanja u Srpskoj i koji imaju osjećaj solidarnosti da bi se možda odrekli mjesečnog i godišnjeg boračkog dodatka u ime onih saboraca koji nemaju nikakva primanja - naglasio je Vukotić.

Vukotić je poručio da treba razmišljati o sistemskom rješenju, kako bi bio pronađen materijalni minimum koji bi zadovoljio svakog borca koji je sebe nesebično dao u proteklom ratu, ističući da je neophodno pronaći mogućnost za obezbjeđivanje tih sredstava.