latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:07 ⇒ 20:44 | Autor: SRNA

Dukić: Sud u Hagu potvrdio da nije sud prava i pravičnosti

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da je Međunarodni sud u Hagu, današnjom presudom doživotnog zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, definitivno potvrdio da je to više politički sud, a ne sud prava i pravičnosti.
Branislav Dukić - Foto: RTRS
Branislav DukićFoto: RTRS

- Haški sud bio je sud SAD i pojedinih država iz Evrope i jednostavno na ovaj način se pokazalo da više nema BiH - rekao je Srni Dukić, komentarišući drugostepenu presudu Karadžiću, koju je danas izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Dukić je zaključio da je u BiH neminovna podjela, jer na ovim prostorima nema pomirenja i suživota među narodima.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.