latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:32 | Autor: SRNA

Dmičić: Sunovrat međunarodnog prava

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je Srni da drugostepena presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizmom za krivične sudove u Hagu, kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju, predstavlja sunovrat međunarodnog prava.
Mile Dmičić - Foto: RTRS
Mile DmičićFoto: RTRS

- Haški tribunal se danas potvrdio kao izraz samovolje pojedinih svjetskih centara moći i danas se desio očiti primjer ugrožavanja međunarodnog pravnog poretka i otvaranja prostora za avanturističko tumačenje i sudovanje - ocijenio je Dmičić.

On je istakao da je s ciljem prava i pravde očekivao radikalno preinačenje prvostepene presude kojom je Haški tribunal 2016. godine osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

- Očekivali smo oslobađajuću odluku, ali svijet se danas uvjerio da je došlo do sunovrata međunarodnog prava, kao i uvjeravanja o pravima, slobodama, istini i pravdi - naveo je Dmičić.

Dmičić je istakao da su Haški tribunal i novoosnovani Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu od početka instrumentalizovani kao oruđe politike i sile, a ne prava i pravde, mira, pomirenja i praštanja na teritoriji na kojoj su odvijali tragični ratni sukobi.

On je rekao da je Karadžić bio legalni i legitimni predstavnik Srba u BiH, angažovani intelektualac i istaknuti patriota, odan svom narodu i svjestan da je njegov narod ugrožen od drugih, pa i međunarodne zajednice.

Dmičić je naveo da Karadžić nikada nije bio za pogubljivanje civilnog stanovništva, zarobljenika i njihove diskriminaciju, te da ga je doživljavao kao humanog čovjeka koji se brinuo o ljudima svih nacionalnosti i vjera.

- U svim njegovim aktima nalazila se puna opredijeljenost za zaštitu civilnog stanovništva, njihove imovine i bezbjednosti, kao i uspostavljanja vladavine prava. U tim aktima nema nijednog zločinačkog, militarističkog ili genocidnog elementa - naglasio je Dmičić.

On je poručio da se Karadžić mora posmatrati kao brižan i snažan otac slobodarskog srpskog naroda i njihovog zajedničkog djela - Republike Srpske, dodajući da je uvjeren da su prvi predsjednik Srpske i srpski narod bili na pravoj strani istorije.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.