latinica  ћирилица
20/03/2019 |  18:53 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske: Presuda Karadžiću potvrda pristrasnosti Haškog tribunala

Zvaničnici, ali i političke partije u Republici Srpskoj, na današnju predsudu Radovanu Karadžiću gledaju kao na potvrdu pristrasnosti Haškog tribunala. To je gotovo ujednačen stav, uz napomenu da je za Republiku Srpsku ovakva predusa očekivana

Ipak, napominju da je ovim Haški tribunal dodatno produbio razdor u BiH. Iako je Karadžić bio prvi predsjednik Republike Srpske, presuda njemu je individualna. Zbog toga Republika Srpska neće i ne smije trpjeti posljedice, stav je predsjednice Republike, ali i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Zadatak je, kažu, jasan – očuvati mir i raditi na jačanju Republike Srpske.

Haška presuda Radovanu Karadžiću za predsjednicu Republike Željku Cvijanović dio je političke matrice, kojom se pokušava pravosudnim presudama popuniti politički prostor i zapakovati u crno-bijelu priču po kojoj su jedni agresori, a drugi žrtve. 

- Vi danas kao činjenično stanje imate situaciju da neki za koje postoje dokazi da su vadili oči, ubijali djecu, klali itd, da nemate nikakvu presudu, da su to slobodni ljdui koji odaju. Što je još gore oslobođeni su prvo u Hagu, a potom i od domaćeg pravosuđa - istakla je predsjednica Srpske.

Presuda Karadžiću se, kaže, mogla i pretpostaviti, s obzirom na selektivan pristup pravdi. Zahvaljujući presudama iz Haga ističe, građani BiH nisu bliži jedni drugima. 

- Nema tu pravde i nema tu nikakve pravne pravuičnosti da to postoji, onda bi tretman bio isti za sve koji su počinioci ma ko su oni i iz kojeg naroda dolaze - naglasila je ona.

 Političkih posljedica po Srpsku neće biti, saglasni su i Cvijanovićeva i Dodik. Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH presuda prvom predsjedniku Srpske je arogantna, cinična i dio je ravnanja računa među ranijim presudama. 

- Suočeni smo ovdje sa činjenicom da je izrečena ta presuda. Ona je individualna krivica, ona ne zadire u Republiku Srpsku. Svaku vrstu priče o Republici Srpskoj ja odbacujem - kategoričan je Dodik.

Republika Srpska već dugo nema povjerenja u Haški tribunal koji je povjerenje u BiH učinio gotovo nemogućim. Građane poziva na mir. 

- Haški tribunal je doveo BiH do nemoguće situacije, umjesto da je doveo da se ona kroz povjerenje kreće u neku vrstu zajedništva - naglasio je Dodik.

Ni predsjednik Vlade Republike Srpske nije očekivao blažu presudu prvom predsjedniku. Hag je, kaže, današnjim potezom samo potvrdio dosadašnju praksu. 

- Ovo nije sud koji sudi po pravdi i pravičnosti, nego više politički sud. Ovo sve govorim iz iskustva koje smo imali do sada. Hiljade godina su dobili Srbi za zločine oid tog istog suda, a za zločine nad Srbima naprosto daju se tako olako oslobađajuće presude - naveo je Višković.

 Haški sud još jednom je produbio razdor između naroda u BiH, ali je i potvrdio svoju istinsku prirodu, dokazavši pristarnost, stav je predsjednika republičkog parlamenta. Presudom Karadžiću Haški tribulan potvrdio je da je selektivan i osnovan da bi Srbe i njihove lidere proglasio isključivim krivcima za građanski rat. 

- Haški tribunal je kroz svoju praksu izmislio kategorije "komandna odgovornost" i "udruženi zločinački poduhvat" koje su, gotovo ekskluzivno rezervisane samo za srpske oficire i političke predstavnike, pri čemu je nekima čak presuđeno i za verbalni delikt, bez obzira što srpski politički lideri nisu počinili ratne zločine za koje su osuđeni - saopštio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Na presudu prvom predsjedniku Republike Srpske reagovale su i političke partije. O Haškom tribunalu sudiće istorija, tako da će sve koji su učestvovali u njegovom radu biti sramota što su bili dio političkog falsifikata, stav je SNSD-a.

Za SDS, čiji je Karadžić prvi predsjednik, presuda je neutemeljena i skandalozno nepravedna, i samo potvrđuje da je Haški tribunal prevashodno politička institucija. Gotovo identični su stavovi ostalih stranaka u Republici Srpskoj.