latinica  ћирилица
20/03/2019 |  19:07 | Autor: SRNA

Simić: Presuda ne može dovesti u pitanje postojanje Srpske

Presuda pojedincu ne može se dovoditi u bilo kakvu vezu sa tim da je zbog nje odgovoran narod i ne može predstavljati osnov za preispitivanje postojanja Republike Srpske i njenog statusa, s obzirom da je ona Ustavom zagarantovana, rekao je advokat iz Banjaluke Krstan Simić.
Krstan Simić - Foto: RTRS
Krstan SimićFoto: RTRS

Komentarišući presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, koji je danas prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića drugostepenom presudom osudio na kaznu doživotnog zatvora, Simić je rekao Srni da je to individualna odgovornost, a da li je pravedna "o tome će suditi budućnost".

Prema njegovim riječima, imajući u vidu praksu Međunarodnog krivičnog suda, strukturu postupka i činjenicu da je suđenje trajalo 499 dana, te da je izvedeno 648 svjedoka i uloženo 11.000 dokumenata, bilo je očekivano da Žalbeno vijeće neće zadirati u velikoj mjeri u prvostepenu presudu.

- Zbog toga sam i bio ubijeđen da će sve završiti kako je završilo, s tim što sam se ipak nadao, imajući u vidu presudu Međunarodnog suda pravde o sporu BiH da je odluka o genocidu nastala 11. i 12. jula, da se neće moći staviti na teret Karadžiću i odgovornost za, kako su naveli, genocid u Srebrenici - naveo je Simić.

Nažalost, dodao je Simić, oni su prihvatili neke dokumente koji su podneseni mnogo, mnogo prije nego što je donesena odluka o "izvršenju genocida" po nalazima Međunarodnog suda pravde.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.