latinica  ћирилица
20/03/2019 |  19:16 | Autor: SRNA

Linta: Srbi nikada neće prihvatiti političke presude Haškog tribunala

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je doživotna kazna zatvora izrečena prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću duboko nepravedna i uperena protiv srpskog naroda, ističući da Srbi nikada neće prihatiti političke odluke Haškog tribunala.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

- Odavno je jasno da je Haški tribunal i njegov nasljednik, takozvani Međunarodni rezidualni mehanizm za krivične sudove u Hagu, politički sud koji je osnovan s ciljem da krivicu za ratove koji su vođeni na prostoru bivše Јugoslavije prebaci na srpski narod i njegove najistaknutije političke i vojne lidere - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da Haški tribunal ne samo da nije obezbijedio pomirenje, već je duboko produbio razdor, nepovjerenje i netrpeljivost među narodima koji žive na ovom prostoru.

- Srbi nikada neće prihatiti političke odluke Haškog tribunala prema kojima su bili agresori i zločinačka strana a Bošnjaci žrtve koji su tobože vodili oslobodilački rat - poručio je Linta, koji je i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.