latinica  ћирилица
21/03/2019 |  07:28 ⇒ 08:36 | Autor: RTRS

Stoilković: U Srbiji na djelu sjeverno-makedonski scenario

Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u makedonskom Parlamentu Ivan Stoilković rekao je da je cilj upada demonstranata u zgradu RTS-a zamjena postojeće vlasti Srbije i instalisanje nekog novog nelegitimnog rukovodstva koje bi provelo politički projekat priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

Stoilković kaže da je to makedonski, tačnije, sjeverno-makedonski scenario, koji mnogi tumače na pogrešan način.

- Ako se pominje makedonski scenario ne znači da je povezan samo sa Makedonijom. Da budem iskren, i ja sam upotrebljavao taj termin, mada sada mislim da je ispravniji termin sjeverno-makedonski scenario ili scenario Sjeverna Makedonija. Pod ovim scenarijom ovdje kod nas se podrazumijeva politički inženjering, kojim se jedna politička grupacija koja nije dobila povjerenje građana dovede u situaciji da upravlja državom i realizuje određene političke projekte - navodi on i ističe da je pozadina toga u Makedoniji promjena ustavnog imena države.

Stoilković smatra simptomatičnim veliki interes makedonske javnosti za događaje u Srbiji, kao, kako kaže, po šablonu devedesetih.

- Јa sam na to reagovao jer mislim da je takvo izvještavanje većeg dijela medija u Makedoniji uvreda za srpski narod i jedno vrlo neprincipijelno ponašanje - smatra Stolković.

Stoliković kaže da su odnosi Srbije i Sjeverne Makedonije dobri, te da Makedonija ne bi trebalo to da naruši.

- Generalno, ovo je stav svih građana, osim onih koji vode ovu stvar. U suštini oni je generalno ne vode, već su od Makedonije napravili samo servis za određene političke aktivnosti, a tu je i naša glavna primjedba. Zašto da Makedonija bude servis, kad su već odnosi između dvije države dobri, odnosi između građana dvije država odlični, koji je interes Makedonije da narušava takve odnose, prikupljanjem nekih ljudi iz Srbije sa sumnjivom političkom pa i kriminalnom prošlošću i pogotovo da dio njih dobiju državljanstva Makedonije, pa čak i da budu savjetnici u kabinetu premijera - ističe on.

Stoliković smatra da Sjeverna Makedonija nema potrebu za takvim neči, jer se do sada Srbija pokazala kao korektan i ozbiljan partner ovoj zemlji.