latinica  ћирилица
21/03/2019 |  09:49 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Marković: Komandnu odgovornost imaju NATO komandanti, a ne srpski branioci

Predsjednik Јedinstvene Srbije Dragan Marković poručio je povodom haške presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da komandnu odgovornost imaju Havijer Solana, Vesli Klark i ostali koji su bombardovali srpski narod prije 20 godina, a ne lideri i srpske vojskovođe koji su branili narod na prostoru bivše Јugoslavije.
Dragan Marković Palma -
Dragan Marković Palma

On je naveo da su Srbima nametnuti ratovi u 20. vijeku i da je njihov jedini grijeh što su se branili.

Marković je negodovao jer se niko od zvaničnika u Beogradu još nije odredio povodom presude Karadžiću i upitao čega se to Srbi plaše kada znaju da je istina na njihovoj strani.

- Treba da uporedimo ko su bili optuženi u Haškom tibunalu, da kažemo ko je oslobođen. Da upitamo zašto niko ne kaže da je ubijeno 15 svjedoka u slučaju Ramuš Haradinaj. Srbi ih zasigurno nisu ubili - rekao je Marković za Televiziju "Pink".

Reagujući na ocjenu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je presuda Karadžiću u stvari "opomena velikosrpskoj politici", Marković je rekao da ona stalno ratnohuškačkim porukama pokušava da dobije političke poene, a da bi joj bilo bolje da ćuti jer je lično odlikovala glavnokomandujuće u akciji "Oluja" - generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

On je naglasio da Srbi ne treba da reaguju na izjave ovog tipa, pogotovo ne na svaku izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića kome je jedini cilj unitarna BiH, jer, kako je rekao, Republiku Srpsku niko ne može ukinuti.

- Republika Srpska je jasno definisana Dejtonskim sporazumom, vođena je mudrom politikom i niko ne može da je ukine - rekao je Marković.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je juče prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.