latinica  ћирилица
21/03/2019 |  09:52 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

Simić: Pritisak Prištine na Srbe

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić ocijenio je danas da namjera Prištine da srpski Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici integriše u svoj obrazovni sistem predstavlja još jedan u nizu pritisaka na Srbe na Kosovu i Metohiji.
Igor Simić - Foto: TANЈUG
Igor SimićFoto: TANЈUG

- Oni vrlo dobro znaju da je Univerzitet u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od glavnih stubova opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i kao jedna od najznačajnijih institucija Srbije na ovim prostorima predstavlja trn u oku svima koji ovo žele da zauzmu, prije svega, sjever pokrajine - rekao je za Simić za RTS.

Simić je dodao da, pravno gledano, Nacrt zakona o visokom obrazovanju bez glasova četiri srpska poslanika u prištinskom parlamentu ne može da prođe.

- Međutim, nas ništa ne može iznenaditi sa njihove strane. Mi nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi funkcionisanje univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici - rekao je Simić.

Nacrtom zakona o visokom obrazovanju samoproglašenog Kosova predviđeno je da Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici bude "kosovska javna institucija visokog obrazovanja".