latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:36 | Autor: SRNA

Merkel: Usvajanje sporazuma uslov za odgađanje Bregzita

Brisel bi u principu mogao odobriti kraće odgađanje Bregzita ukoliko britanski Parlament sljedeće sedmice usvoji sporazum o istupanju Velike Britanije iz EU, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
Tereza Mej i Angela Merkel (Foto: UK Prime Minister) - Foto: Twitter
Tereza Mej i Angela Merkel (Foto: UK Prime Minister)Foto: Twitter

Merkelova je rekla njemačkim poslanicima da bi Brisel mogao da se u principu pridržava ovog zahtjeva ukoliko ishod glasanja u britanskom Parlamentu bude pozivivan.

- Ukoliko sporazum ne bude usvojen sljedeće sedmice, EU će ostaviti otvoreno pitanje da li treba održati još jedan sastanak Evropskog savjeta prije datuma istupanja Velike Britanije iz Unije - istakla je Merkelova.

Merkelova je naglasila da EU mora da obezbijedi zakonitost izbora u EU.

Komentari Merkelove uslijedili su dan nakon što je Evropska komisija upozorila da će bilo kakvo proširivanje člana 50 sa sobom nositi ozbiljan rizik za Bregzita.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker navodno je izjavio da bi Velika Britanija trebalo da istupi iz EU prije 23. maja.

Nakon odbacivanja sporazuma Londona i Brisela, kao i ishoda bez postignutog sporazuma, britanski poslanici su podržali prijedlog produžavanja roka za Bregzit nakon 29. marta.

EU još nije odobrila produžetak perioda za Bregzit.