latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:53 | Autor: SRNA

Damjanović: Zalagaću se za bolji položaj Srba

Novoizabrani zamjenik predsjednika Skupštine Livanjskog kantona Dragana Damjanović /SNSD/ rekla je da će se zalagati za bolji položaj Srba, naglasivši da godinama Srbi povratnici u ovaj kanton pomoć dobijaju jedino od Republike Srpske.
Drvar (Foto: visitmycountry.net) -
Drvar (Foto: visitmycountry.net)

Damjanovićeva je navela da su Srbi u Livanjskom kantonu suočeni sa velikim problemima, prvenstveno u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

- Nijedan Srbin nije zaposlen u javnim ustanovama čiji je osnivač kanton, počev od Fonda PIO/MIO, Zavoda za zdravstveno osiguranje, Zavoda za zapošljavanje i Pošte do stručnih službi Skupštine. Veoma mali broj Srba radi u Vladi Livanjskog kantona - ukazala je Damjanovićeva.

Ona je rekla Srni da je, osim tri Ministarstva koja pripadaju Srbima prema Ustavu u Vladi Kantona, mali broj zaposlenih Srba.

Navodeći da je položaj Srba u Livanjskom kantonu i u Federaciji BiH veoma težak, Damjanovićeva je rekla da su oni, nažalost, samo statistički broj koji je iz godine u godinu sve manji.

- Moj cilj će biti da Srbi budu zaposleni u državnim institucijama, da dobiju bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, da se ulaže u povratničke opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, infrastrukturu i kapitalne investicije, jače budžete opština - istakla je Damjanovićeva.

Ona je naglasila da će cilj biti i da školski udžbenici budu štampani na maternjem srpskom jeziku.

- U Glamoču i dalje srpska djeca nemaju srpski jezik u školama. To je ponižavajuće i poražavajuće - rekla je Damjanovićeva.

U nastavku konstitutivne sjednice Skupštine Livanjskog kantona, koja je održana juče u Tomislavgradu, izabrano je novo skupštinsko rukovodstvo.

Za novog predjednika imenovan je Јozo Ćosić /HDZ 1990/ iz reda hrvatskog naroda, a za zamjenike predsjednika Dragana Damjanović /SNSD/ iz reda srpskog naroda i Јasenko Tufekčić /SDA/ iz bošnjačkog naroda.