latinica  ћирилица
21/03/2019 |  12:20 | Autor: SRNA

Tužilac uložio prigovor na iskaz zaštićenog svjedoka u predmetu "Čemerno"

U nastavku suđenja u predmetu "DŽemal Hadžić i ostali", koji se terete za zločine nad srpskim civilima u selu Čemerno kod Ilijaša, tužilac Vladimir Simović uložio je prigovor na cjelokupni iskaz zaštićenog svjedoka "I", koji je danas negirao svoje izjave date 2017. godine Agenciji za istrage i zaštitu /SIPA/ i Tužilaštvu BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Svjedok "I" danas je na suđenju rekao da kao pripadnik Teritorijalne odbrane nije učestvovao u akciji neutralisanja haubica u selu Čemerno 10. juna 1992. godine, ali i da je inspektor Sipe na njega vršio psihološki pritisak tokom davanja iskaza 10. oktobra 2017. godine.

Sudsko vijeće, na insistiranje odbrana optuženih, nije dozvolilo suočavanje zaštićenog svjedoka "I" sa inspektorom Sipe Draganom Markovićem, koji je uzimao izjavu, jer, kako su istakli advokati, za tako nešto nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

Tužilac Simović je tražio da se u spis ulože oba zapisnika sa izjavama zaštićenog svjedoka "I", što su odbrane optuženih nastojale da onemoguće navodeći da su iskazi zasnovani na povredama Zakona o krivičnom postupku.

Simović je, obrazlažući ulaganje prigovora na cjelokupni iskaz zaštićenog svjedoka tužilaštva "I", rekao da su mjere zaštite u konkretnom slučaju bile samo "mrtvo slovo na papiru".

- U ovom slučaju je izvršen uticaj na svjedoka i grubo su prekršene mjere zabrane - ukazao je tužilac.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog tužioca da na narednom ročištu svjedoci budu inspektori Sipe Dragan Marković i Ivan Knežević, koji su ranije uzeli iskaze od zaštićenog svjedoka.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija saopštio je tužiocu da će u drugim fazama postupka imati mogućnost da za svjedoke pozove ove inspektore.

Tužilaštvo BiH optužilo je DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. mart u 9.00 čaova, kada bi trebalo da svjedoči zaštićeni svjedok "E".