latinica  ћирилица
21/03/2019 |  12:30 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Šeranić: Zabrana korišćenja solarijuma licima mlađim od 18 godina

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Vlada Srpske danas utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja kojim je propisana zabrana korišćenja solarijuma licima mlađim od 18 godina.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- U skladu sa razvojem savremenih tehnologija, moramo da odgovorimo na probleme koji se odnose na zaštitu zdravlja od nejonizujućih zračenja i zato smo utvrdili navedeno zakonsko rješenje. Njime smo riješili pitanje optičkog i u ultravioletnog zračenja u solarijumima - rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

On je istakao da je Vlada Srpske utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim je regulisano primanje ličnih invalidnina za civilne invalide.

Šeranić kaže da je zakonskim rješenjem tretirano pitanje doznaka za lica koja su na hemodijalizi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite je napomenuo da je utvrđen Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj od 2019. do 2029. godine s ciljem unapređenja demografske slike u Srpskoj, odnosno planske aktivnosti u planiranju porodice.

On je naveo da je Vlada Srpske utvrdila Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Srpskoj od 2019. do 2028. godine koja ima 10 ciljeva i odnose se na pitanja važna sa najstariju populaciju.

Šeranić je rekao da su u narednom periodu predviđene i aktivnosti za nadzor nad opojnim drogama u školama u Srpskoj.