latinica  ћирилица
21/03/2019 |  13:42 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Šume Srpske godišnje ulože oko 12 miliona KM u zaštitu šuma

Preduzeće Šume Republike Srpske na godišnjem nivou ulaže oko 12 miliona KM u zaštitu šuma od bespravne sječe, požara i biljnih bolesti, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Zoran Stojčić na okruglom stolu povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma.
Stojičić i Kuzmanović potpisali sporazum o saradnji - Foto: SRNA
Stojičić i Kuzmanović potpisali sporazum o saradnjiFoto: SRNA

- Ove godine u planu je da zasadimo oko 2,5 miliona sadnica proizvedenih u našim rasadnicima, gdje ćemo u pošumljavanje uložiti oko pet miliona KM - naveo je Stojičić.

On je rekao da šume imaju veliki značaj u cjelokupnom sistemu Srpske, zbog čega ovo preduzeće ima ogromnu ulogu u funkciji očuvanja i zaštite šuma.

- Bitno je da ostvarimo kontinuitet prinosa i prihoda u smislu da ne smijemo sjeći više šuma nego što nam je godišnji zapreminski prirast - istakao je Stojičić.

On je naveo da preduzeće Šume Republike Srpske ima oko milion hektara šuma, sa zalihama šumskog bogatstva od oko 195 miliona sveukupne drvne mase i godišnjim prirastom oko pet miliona metara kubnih.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma, Stojčić je sa predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem potpisao Sporazum o saradnji ANURS-a i Šuma Republike Srpske.

Kuzmanović je rekao da Srpska ima značajan šumski fond, koji treba čuvati i zaštiti od uništavanja, jer on bitno utiče na ekološke procese u državi.

- U Republici Srpskoj veliki dio zauzimaju šume, zbog čega je potrebno da se unaprijedi šumarstvo kako bi smanjili štetne uticaje da se više siječe, nego što se sadi šuma - rekao je Kuzmanović.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, ANURS-a, banjalučkog Univerziteta, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivrednog Instituta Republike Srpske, akademici, studenti, te stručnjaci u oblasti šumarstva.