latinica  ћирилица
21/03/2019 |  15:32 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatski stavovi o presudi Karadžiću dokaz neprijateljstva

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas da su stavovi hrvatskih zvaničnika o haškoj presudi prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću "još jedan dokaz neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji i Republici Srpskoj".
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

- Nikakve laži predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i drugih zvaničnika ne mogu da sakriju činjenicu da je proustaška politika režima Franje Tuđmana bila glavni uzrok rata u Hrvatskoj - naglasio je Linta.

On je u saopštenju ukazao da je ta politika "zajedno sa politikom stvaranja unitarne BiH Alije Izetbegovića, bila glavni uzrok rata u BiH".

Linta je naveo i da je "proustaška politika imala veliku ulogu u krvavom razbijanju Јugoslavije s ciljem stvaranja `velike Hrvatske` bez ili sa što manje Srba".

- U ostvarenju tog zločinačkog cilja činjeni su najteži zločini protiv srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH koji su ostali nekažnjeni - istakao je Linta.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je juče prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora. /