latinica  ћирилица
21/03/2019 |  15:47 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

U Srpskoj obilježen Svjetski dan lica sa Daunovim sindromom

Kreativnim radionicama obilježen je Svjetski dan lica sa Daunovim sindromom.

Ukazano je na brojne probleme sa kojima se ovi ljudi susreću zajedno sa svojim porodicama.

Na području opštine Šamac je sedmoro lica sa Daunovim sindromom od kojih je četvoro djece. Pozitivnu energiju, radost i druželjubovisti pronijeli su ulicama do opštinske uprave. Ističu i jedan od problema koji se na odnosi srednje obrazovanje.

- Ovom prilikom smo uputili opštini Šamac to na razmatranje i oni će gledati da pomognu prevoz te djece ako uspijemo dogovoriti da se ta djeca školuju u nekim drugim gradovima - kaže Stanislav Milovanović, predsjednik Udruženja za pomoć licima sa poteškoćama u razvoju u Šamcu.

I u Gradišci šarenilom balona odaslali su poruke da se u različitosti i razumijevanju može živjeti. U Modriči su srednjoškolci prošetali rasparene čarape i ukazali da su svi ravnopravni i prihvaćeni u društvu.

- Mi u Udruženju imamo 12 djece sa daunovim sindromom i oni imaju podršku zdrave djece - navodi Dragoslav Šinik predsjednik Udruženja iz Gradiške.

- To su osobe koje bezuslovno vole i vjeruju i bez obzira na sve probleme vječito su nasmijani - ističe Goran Novaković iz Savjeta učenika SŠC "Јovan Cvijić" Modriča. 

Tako je bilo i Foči pod sloganom "Poklonimi osmijeh uljepšaj mi dan", na gradskom trgu dijelili su kolačiće i družili se sa prolaznicima.

Iz svih mjesta širom Srpske pozvali su i poslodavce da počnu zapošljavanje lica sa Daunovim sindromom.