latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:06 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Djevojčici Marini hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Dvanaestogodišnjoj Marini Vujinović iz Trebinja potrebna je pomoć humanih ljudi.

Da bi bolje i lakše živjela neophodne su joj tri operacije za koje je potrebno 13.500 evra. U ovoj četvoročlanoj porodici otac je zaposlen i sa tim primanjima nije u mogućnosti da obezbijedi djetetu ovu šansu. Zato smo svi mi tu.

Marina ima tek 12 godina, a uz sebe ogromnu medicinsku dokumentaciju. Već od prvih dana života bori se sa bolešću. Zvanična dijagnoza - usporen psihomotorni razvoj ili laka mentalna retardacija ali nju muči mnogo toga - polusljepilo, loša koordibnacija tijela, loša ravnoteža, loša hod na širokoj osnovi, problem sa govorom i mnogo drugih smetnji koje joj otežavaju život.

Marinina ima sestru, četvorogodišnju Lena. I ovako mala ima jasnu želju, svjesna da je pomoć njenoj sestri neophodna.

Roditelji sve ove godine pokušavaju da pomognu Marini tek toliko da lakše živi, svjesni da potpunog izlječenja nema. Našli su način za to.

- Došli smo do Dušana Marića koji radi transplataciju matičnig ćelija kod djece, liječi njihovim matičnim ćelijama, potrebne tri operacije, 13.500 evra - priča majka Dubravka.

Ovaj novac Dubravka i njen suprug Živko koji je jedini i zaposlen ne mogu da obezbijede. Imaju kažu razumijevanje od Fonda solidarnosti, ali je u ovom slučaju to van njihove nadležnosti.

- Sve što se vodi kao vrsta nekonvencionalnog liječenja Fond ne može da pokrije zakonski, ovo nije eksperimentalno liječenje. Ministarstvo zdravlja Srbije je to prihvatilo, podržalo, ali ne postoji kao zvaničnan vid liječenja u klinikama - navodi Dubravka.

Marini su predviđali da će biti biljka, da neće moći da hoda, da priča, ali borba roditelja i upornost doveli su do toga da se ona kreće sporazumijeva-Čak u OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" pohađa peti razred redovne nastave u okviru inkluzivnog vida obrazovanja. Zadovoljna je učiteljicom i izuzetno prihvaćena od strane drugara. Ipak, njena budućnost je neizvjesna i operacije za koje je potreban novac pomogle bi joj da lakše živi.

- Molim ljude da nam pomognu jer nečije malo, nama je mnogo - kaže Marinin otac.

Mnogo puta svi smo pokazali koliko dobrote u našim srcima ima. Pokažimo to i sada i omogućimo Marini da živi ljepše i lakše.