latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:42 | Autor: SRNA

Prihvaćena informacija o organizovanju godišnjeg sastanka odbora EBRD-a

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je danas Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu o dosadašnjim aktivnostima organizacije Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj od 7. do 9. maja u Sarajevu, jednog od najvećih događaja ikada održanih u BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

BiH će tih dana biti centar zanimanja najvećih investitora Evrope i svijeta, s dugoročnim pozitivnim efektima, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Cilj BiH je da EBRD u naredne četiri godine plasira više od milijardu evra u razvoj ekonomije u BiH.

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a velika je prilika da se povezivanjem ekonomija obezbijedi snažniji rast BiH, a jedan od najvažnijih događaja je Investiciona konferencija posvećena mogućnostima ulaganja u BiH.

Planirano je oko 17 događaja, uključujući više panel-sesija posvećenih investiranju u zapadni Balkan, korporativnoj perspektivi, digitalizaciji - pripremi malih i srednjih preduzeća za budućnost, kao i održivom i inkluzivnom turizmu u jugoistočnoj Evropi.

Na marginama Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a najavljeno je i održavanje sesije o zapadnom Balkanu uz učešće lidera šest zemalja, kao i zajednički događaj EBRD-a i Evropske komisije posvećen promovisanju ulaganja i poboljšanja životnog standarda na zapadnom Balkanu u procesu evropskih integracija.

Savjet ministara u tehničkom mandatu donio je Odluku o usvajanju Strategije komuniciranja institucija BiH o procesu pristupanja BiH EU - od kandidatskog statusa do članstva, koja predstavlja okvir za provođenje zajedničkih komunikacijskih aktivnosti institucija BiH, u saradnji sa ostalim partnerima.

Primjena Strategije komuniciranja o procesu pristupanja BiH EU započinje sticanjem kandidatskog statusa BiH, a novi strateški pristup važiće do članstva BiH u EU.

Novim strateškim pristupom želi se obezbijediti bolje razumijevanje procesa evropskih integracija, unaprijediti znanje javnosti i razumijevanje implikacija pristupanja na svakodnevni život građana i društvo u cjelini.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je Program obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH za 2019. godinu koji sadrži 56 događaja iz oblasti ljudskih prava koje će nadležne institucije BiH u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH obilježiti na prigodan način i u skladu s mogućnostima u okviru planiranih budžetskih sredstava.

Na sjednici je usvojen Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u tehničkom mandatu o realizaciji Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade SAD i Savjeta ministara o utrošku grant sredstava za period januar – decembar 2018. godine.

Provođenje aktivnosti u okviru ovog projekta značajno doprinosi provođenju Istanbulske konvencije koju je BiH ratifikovala 2013. godine i obavezala se da će preduzeti pravne i druge mjere da obezbjedi pravni, institucionalni i organizacioni okvir za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava i sankcionisanje počinilaca.

Јedna od aktivnosti proistekla iz ovog sporazuma u izvještajnom periodu je dodjela grant sredstava od 160.000 KM za devet nevladinih organizacija za efikasniju prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i bolju zaštitu žrtava rodno zasnovanog nasilja, te formiranje Odbora za praćenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH.

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu utvrdio je Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne stomatologije, arhitekata i inženjera građevine kojim se otklanjanju prepreke za slobodno kretanje eksperata i stručnjaka na području cijele regije.

Sporazum su dogovorili predstavnici šest ekonomija zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, samoproglašenog Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije u okviru Berlinskog procesa radi podsticanja mobilnosti stručnjaka, boljeg usklađivanja sposobnosti pojedinaca sa potrebama tržišta rada i povećanja produktivnosti.

Ovo je važan iskorak zemalja regije u kontekstu njihovog budućeg pridruživanja EU.

Potpisivanje sporazuma planirano je na Samitu zemalja zapadnog Balkana u Poljskoj u julu.

Savjet ministara u tehničkom mandatu donio je Odluku o visini naknade za postupak zaštite oznaka porijekla i geografskog porijekla i postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda.

Ovom odlukom provodi se Pravilnik o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, te stvaraju uslovi za nesmetano vođenje postupka zaštite oznaka prehrambenih proizvoda.

Postupak omogućava zaštitu prehrambenih proizvoda u BiH i podnošenje zahtjeva za registraciju za oznake porijekla, oznake geografskog porijekla i oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda na nivou EU.

Visina naknade kreće se od 30 KM, za podnošenje zahtjeva za registraciju, upis ili brisanje iz registra, do 500 KM, koliko iznosi naknada za provođenje postupka registracije.