latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:13 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Koji su sljedeći koraci Karadžićeve odbrane?

Dan nakon drugostepene presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, u Hagu se sumiraju utisci. Karadžića su od ranog jutra posjećivali članovi njegovog tima obrane. Pripremaju se naredni koraci i ono što se definitivno može zaključiti jeste da za njih ovo nije kraj pravne borbe.

Na drugostepenu presudu Karadžiću i dalje stižu brojna reagovanja - iz Srpske ponovo jasna poruka da je ova presuda politička, čime je Hag još jednom pokazao svoju tamnu stranu. Ista poruka stigla je i iz zvanične Moskve, koja ocjenjuje da je suđenje Karadžiću pokazalo pristrasnost i politizaciju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Izrečena presuda je očekivana, imajući u vidu da su sudije u Hagu ljudi bez morala, prenio je riječi Radovana Karadžića, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić. Zajedno sa Timom odbrane, ovaj centar će raditi na novim dokazima da bi se ušlo u reviziju postupka. Istina, kaže Kojić, ostaje jedini cilj Karadžića i Tima odbrane, kojem je Centar institucionalna podrška.

- Ono što smo dogovorili da ćemo raditi hronologiju događaja po opštinama – da su Srbi prvi ubijani. Priklupljaćemo dokaze u dogovoru sa Timom odbrane i postupati u skladu s tim - navodi Kojić.

Samo dan nakon presude, iz Federacije BiH, od udruženja porodica žrtava rata, Srpskoj stiže inicijativa sa zahtjevom za odštetu. Premijer Radovan Višković odgovara da Vlada nije spremna da razgovara o inicijativama koje su ranije pokretane prema Srbiji.

- Ovo nema veze sa Srpskom i riječ je o individualnoj presudi pojedincu, iako je u tom momentu bio predsjednik Srpske. Ovo nije presuda Republici, pa o takvoj inicijativi niti razmišljamo, niti nas zanima. Na kraju krajeva, mislim da to ne zaslužuje komentar - smatra Višković.

Presuda Karadžiću neće uticati na status Srpske, koja će ostati trajna kategorija, rekao je Srni predsjednik Akademije nauka i umjetnosti i bivši predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović. Smatra da će biti pokušaja destabilizovanja Srpske, ali je uvjeren da će se ona oduprijeti svim tim pokušajima.

- Mislio sam da Haški tribunal predstavlja sumrak međunarodnog prava, međutim nakon ovoga pokazuje se da je to mrak i tama. Srbi su slobodoljubiv narod, koji samo traži da opstane i nikoga ne ugrožava. I sam Radovan Karadžić nije ugrožavao nikoga, već je vodio srpski narod da ostvari ono elementarno - da ostane svoj na svome - navodi Kuzmanović.

Iako je, nakon izricanja presude, izostalo reagovanje zvaničkog Beograda, u izjavi za italijanske medije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da se plaši da će ona samo da izazove političke suprotnosti i podjele. Danas je reagovalo MSP Rusije koje ukazuje na pristrasnost Haga, ali i na ozbiljne nedosljednosti u sažetku presude, koje su, kako navode u saopštenju, od samog početka primjetne na suđenju Karadžiću. Upozoravaju, baza dokaza izaziva ozbiljne sumnje.

- Mehanizam je, preuzimajući nedostatke Međunarodnog tribunala za bivšu Јugoslaviju i slijepo slijedeći njegovu antisrpsku politiku, preferirao da ignoriše ove okolnosti i još jednom pokazao pristrasnost tandema Tribunal—Rezidualni mehanizam. Svjesno su izbačene nezakonite akcije zemalja NATO-a tokom vojnih operacija na prostoru bivše Јugoslavije - smatraju u MSP-u Rusije.

Pravni stručnjaci upozoravaju da presude poput Karadžićeve, imaju za cilj da "operu ruke" stranih faktora koji su potpirivali sukobe u bivšoj Јugoslaviji, ali i da eliminišu Republiku Srpsku.

- Јedan od razloga zašto pred Haškim tribunala nema zločina protiv mira, nemate agresiju, upravo zato da ne bi i neko od trih stranih političara ne bi pao pod udar - ističe Branko Perić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocjenjuje da je presuda Karadžiću u potpunosti neodrživa sa aspekta pravničke struke i da predstavlja gaženje elementarnih pravnih principa.