latinica  ћирилица
21/03/2019 |  19:32 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Tramp: Priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni

Američki predsjednik Donald Tramp smatra da je vrijeme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je Izrael oduzeo od Sirije tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

- Nakon 52 godina vrijeme je da SAD u potpunosti priznaju pravo i suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i bezbjednosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost - napisao je Tramp na Tviteru.

Priznanje sporne oblasti označiće prekretnicu u američkoj politici sedam dana prije dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Vašington.

Netanjahu, koji već izvjesno vrijeme traži da SAD priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, poručio je američkom predsjedniku Donaldu Trampu da je načinio istorijski korak priznanjem suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

- U trenutku kada Iran pokušava da iskoristi Siriju kao platformu za uništenje Izraela predsejdnik Tramp hrabro priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Hvala vam predsjedniče Tramp - napisao je Netanjahu na Tviteru.