latinica  ћирилица
22/03/2019 |  10:38 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Višković u Prnjavoru; Otvoren Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma

U Prnjavoru je otvoren Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma koji je okupio više od 150 privrednika iz različitih oblasti. Sajam je podržala Vlada Republike Srpske.

Domaća, ali i regionalna privredna snaga Prnjavora u naredna dva dana predstaviće svoje potencijale. Na devetom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma lepeza učesnika prilično je široka - od malih porodičnih preudzeća, do velikih brendiranih kompanija, ali i lokalnih zajednica.

- Svaki sajam je značajan da predstavimo svoje potencijale i razmjenimo iskustva sa našim partnerima iz regije - rekao je v.d. direktor Turističke organizacije Novi Grad Nebojša Todić.

Deveti sajam u Prnjavoru velika je prilika za male, na tržištu još neostvarene preduzetnike. Јedan takav primjer dolazi sa Јavnog medijskog servisa. Autorka serijala Život je na selu predstavlja se proizvodima stvorenim u saradnji s prirodom – lješnjak puterom i lješnjak kremom. 

- Sa dodatkom nektra kokosovog cvijeta kao zaslađivačem i da u razgovoru sa ljudima objasnimo da zdravstveno ispravna hrana nije skupa. Skupi su citostatici - istakla je autorka emisije Život je na selu Ružica Mauna Bošnjak.

Sa privrednom snagom Prnjavora i ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu upoznao se i predsjednik Vlade sa ministrima. Za njega, ova opština ponos je Republike. Sa oko 7.000 zaposlenik u oko 900 preduzeća, koja su samo u prošloj godini na pet kontinenata izvezla više od 200 miliona, i prihodovala oko 800 milona maraka, Prnjavor se svrstava u red razvijenih.

- Ovo je možda je jedinstvena prilika da na jednom mjestu imate i velike i pod znacima navoda male proizvođače, iako ja tako ne posmatram. Svi ljudi koji rade i koji zarađuju za svoju porodicu za mene su veliki. Primjer svim lokalnim zajednicama Republike Srpske je da jedna lokalna vlast odluči da skoro, pa može se reći pokloni, zemljište investitorima Cijena tog kvadrata je jedna i po marka - naveo je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da se na sajmu nalazi veliki broj domaćih privrednika.

- Nadam se da će ovaj sajam prije svega doprinijeti daljem razvoju privrede opštine Prnjavor - rekao je Klokić.

Za načelnika opštine najzaslužniji za razvoj Prnjavora jesu domaći privrednici. Vjetar u leđa razvoju ove opštine dala je izgradnja auto-puta Banjaluka - Doboj, ali i otvaranje poslovne zone koja je najveća perspektiva razvoja i koja posebne uslove nudi upravo za domaće privredne snage. 

- Mnogi od njih su odavno prevazišli granice i opštine Prnjavor i Republike Srpske, ali i BiH s obzirom na to da se njihovi profiti mjere desetinama miliona maraka - dodao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Foto: RTRS

O novim pravcima razvoja Prnjavora načelnik je sa predsjednikom Vlade razgovarao na posebnom sastanku. U infrastrukturu ove opštine samo u protekle dvije godine uloženo je oko sedam i po miliona maraka, u toku ove godine u Prnjavoru bi trebalo da bude izgrađeno pet novih proizvodnih kapaciteta.

Foto: RTRS