latinica  ћирилица
22/03/2019 |  13:20 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Petričević: Ubrzan proces registracije poslovnih subjekata

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da Srpska ulazi u drugu fazu procesa registracije poslovnih subjekata, odnosno e-registraciju, što će omogućiti bržu komunikaciju unutar institucija, lakšu razmjenu podataka i ubrzati ovaj proces.
Vjekoslav Petričević - Foto: SRNA
Vjekoslav PetričevićFoto: SRNA

- Trenutno radimo na softverskom rješenju, odnosno poboljšanju informacionog sistema koji bi mogao sve to da podrži -  rekao je Petričević danas novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa direktorom Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Јelenom Ćetković.

On je dodao da je Vlada Srpske u prethodnom periodu sprovela opsežan proces registracije poslovnih subjekata posredstvom jednošalterskog poslovanja.

Petričević je naveo da su za registraciju jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću sa najmanjim kapitalom sada potrebna tri dana, a ne kao nekada 23. 

- Nekada je bilo 11 procedura, a danas ih je pet. U zavisnosti od forme privrednog subjekta nekada je za to trebalo da se uplati od 1.150 do 1.500 KM, a danas 200 KM i cijela procedura se može obaviti na jednom mjestu - naglasio je Petričević.

Direktorka APIF-a Јelena Ćetković rekla je da je uloga APIF-a u procesu registracije privrednih subjekata veoma značajna jer, kako je naglasila, privrednici i fizička lica koja žele da pokrenu biznis sve to mogu da obave na jednom šalteru za jedan ili najkasnije tri dana.

Prema njenim riječima, nije potrebno da oni koji žele da registruju firmu idu u Poresku upravu, Privredni sud i Zavod za statistiku, jer taj posao obavlja APIF. 

- Posredstvom naše aplikacije jedinstvenog informacinog sistema obrađena dokumentacija se dostavlja nadležnom sudu, te Poreskoj upravi, koja dodjeljuje jedinstven identifikacioni broj privrednom subjektu - pojasnila je Ćetkovićeva.