latinica  ћирилица
22/03/2019 |  14:46 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH traži od Hrvatske da ne gradi odlagalište na Trgovskoj gori

Predsjedništvo BiH zatražilo je danas od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora u hrvatskoj opštini Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa BiH.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiće pismo predsjednici i premijeru Hrvatske, u kome će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatuda da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava, informiše zemlje članice EU i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu BiH.

Predsjedništvo će, u okviru svoje nadležnosti o ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja BiH pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava.