latinica  ћирилица
25/03/2019 |  09:52 | Autor: SRNA

Srpska i Srbija sačuvaće ćirilicu

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da resorno ministarstvo, zajedno sa naučnom, akademskom i kulturnom javnošću, može i želi da doprinese jasnom pozicioniranju ćirilice kao neraskidivog simboličkog elementa kulturnog nasljeđa srpskog naroda.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

- Srpska kultura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina - rekla je Trivićeva za "Nezavisne novine".

Ona ja naglasila da će zaključci Foruma o ćirilici, koji je okupio eminentne stručnjake u okviru dvije diskusije - javna upotreba ćirilice i upotreba ćirilice u digitalnom dobu, biti od velike pomoći Ministarstvu na putu sistemskog rješavanja zaštite ćirilice kao pitanja od nacionalnog značaja.

- Da bismo učvrstili put nacionalnog opstanka i kulturnog napretka, budućnosti utemeljene na čvrstini kulturnog nasljeđa koje nam je zavještavano vijekovima unazad, moramo sa više pažnje i ozbiljnosti baštiniti srpski jezik i ćirilično pismo - dodala je Trivićeva.

Napomenula je da potpisivanje povelje o srpskom kulturnom prostoru predstavlja opredjeljenje, težnju i odlučnost ministarstava iz Srpske i Srbije, te dvije vlade, da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvjetnu politiku.

- Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je naš primarni zadatak. Povelja povezuje sve Srbe u njihovom kulturološkom djelovanju gdje god se nalazili, jer granice kulturnog prostora nije moguće svesti u granice političkog, odnosno državnog prostora - rekla je Trivićeva.