latinica  ћирилица
26/03/2019 |  09:26 ⇒ 09:35 | Autor: alo.rs

Dodik: Sa Srbijom kao jedna država

Republika Srpska je bez pogovora na strani Srbije, u političkom i svakom drugom smislu. Bez obzira na to što neki misle da smo mi mali, mi imamo određene resurse i upotrebljavaćemo ih shodno situacijama, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Alo.
Istočno Sarajevo - Milorad Dodik - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Milorad DodikFoto: SRNA

On je istakao da je najveća srpska zajednica van Srbije Republika Srpska.

- Veze Srbije i Republike Srpske su zahvaljujući i predsjednik Srbije Aleksandar Vučiću toliko poboljšane da ljudi u Republici Srpskoj zaista osjećaju da je Srbija njihova država. Mnogo smo pomoći dobili od Srbije, a najnovijim programom će gotovo sve opštine u Republici Srpskoj imati projekte koji će se realizovati sredstvima Srbije, što je veoma važno i što se nikada ranije nije desilo - istakao je Dodik.

O presudi prvom predsjedniku Republike Srpske

Presuda Radovanu Karadžiću donijela je novu seriju zahtjeva da se ukine Republika Srpska. Dodij je poručio je tim je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda i da niko ne može pobiti tu volju.

- Republiku Srpsku niko ne može i ne smije ukinuti. Haranga neprijatelja Republike Srpske da ospore njeno postojanje i njeno biće nije ništa novo. Mislim da je prava mjera da se mi više na to ne osvrćemo. Baš me briga šta govore Bošnjaci ili bilo ko drugi o tome. Republika Srpska isključivo zavisi od nas, naše volje i naše sposobnosti da je izgradimo ekonomski i institucionalno jakom, a drugi koji je ne vole, oni će ostati zarobljeni u toj svojoj mržnji. Činjenica da postoji Republika Srpska je najbolji odgovor na njihovu mržnju, i to sve bolja Republika Srpska, u kojoj se grade autoputevi, bolnice, fabrike i zapošljavaju ljudi - naglasio je Dodik za Alo.

Saradnja sa predsjednikom Srbije

Dodik posebno ističe dobru saradnju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakao je da je Vučić prije svega pokazao da je državnik i lider koji je u fokus stavio mir.

-  Za lidere nije važno samo da imaju legitimnu vlast nego i da razumiju kontekst i da su istrajni u sprovođenju najbolje politike za narod. Vučić je čovjek tog kalibra. Razumije kontekst bolje od svih drugih, a istovremeno je odlučan da brani srpski narod gde god on živi. Njegova politika je politika mira i uvek dijalogom riješava političke probleme. Odlučnost Vučića da brani slobodu srpskog naroda za mene je neupitna - rekao je on.

O formiranju vlasti na nivou BiH

Srpski član Predsjedništva ocjenjuje i da je BiH "sterilna i nefunkcionalna, sa lošom perspektivom".

- Činjenica da se pet meseci opstruiše formiranje vlasti na nivou BiH, i to od strane bošnjačke političke elite, govori da je njihov nagon za BiH upitan. Bošnjaci osporavaju pravo legitimno izabranih Srba da budu reprezenti srpskog nacionalnog interesa u zajedničkim institucijama. Naša politika je jasna i najjača u BiH i to se Bošnjacima ne sviđa. Ovo što oni rade je njihovo traganje kako da nas oslabe. Ako se ignoriše izborna volja srpskog naroda, zašto bismo mi davali djelimino legitimitet i Predsedništvu i bilo kojem nivou vlasti. Ovi koji sada sjede u ime Srba u Savjetu ministara i zajednikim organima ni prethodno nisu imali legalnost da budu predstavnici Srba, jer su bili opozicija, a tek sada nemaju nikakav legalitet - zaključio je Dodik za Alo.