latinica  ћирилица
26/03/2019 |  11:03 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Hapšenja u Uljaniku: Pod istragom 12 bivših čelnika

Dvanaest članova bivše uprave riječkog brodogradilišta Uljanik uhapšeno je jutros u opsežnoj policijskoj akciji, u kojoj je na cijelom istarskom području sprovelo više od 100 pripadnika policije.
Riječki "Uljanik" (Foto:  Uljanik PR) -
Riječki "Uljanik" (Foto: Uljanik PR)

Prema pisanju hrvatskih medija, još se ne zna ko je sve tačno uhapšen. Inače, radnici tog brodogradilišta su danas šesti dan u štrajku.

Policijska akcija se izvodi u saradnji sa Tužilaštvom, a u toku je pretraživanje kuće dugogodišnjeg predsjednika uprave pulskog Uljanika Antona Brajkovića, koji je odstupio s funkcije davne 2004. godine, a naslijedio ga je tadašnji direktor finansija Đani Rosanda.

Hini su u MUP-u potvrdili da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u saradnji sa Županijskim državnim tužilaštvom rano jutros počeo hapšenja i pretragu kuća i službenih prostora na istarskom području.

Portparolka MUP-a Marina Mandić je rekla da je kriminalističko istraživanje vezano za "sprovođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća".

Zbog veličine i složenosti ove akcije u kojoj učestvuje više od 100 policajaca formiran je štab koji koordinira sve aktivnosti, a u MUP-u kažu da očekuju “da će akcija trajati tokom cijelog dana.

Foto: Kurir/Tanjug