latinica  ћирилица
26/03/2019 |  11:17 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Položeni vijenci za ubijene srpske civile u Sijekovcu (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik položio je danas vijenac kod spomen-ploče u Sijekovcu za 46 srpskih civila - žena, djece i staraca koje su prije 27 godina zvjerski ubile regularne vojne snage Hrvatske sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama.

Vijence su položili i izaslanik predsjednice Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, kao i delegacija opštine Brod.

Sijekovac - Milorad Dodik (Foto: SRNA)

Kod spomen-ploče u Sijekovcu vijence su položili i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, OEBS-a, opštine Vukosavlje, Rafinerije nafte Bord, kao i brojni građani.

Sijekovac - Milunović, Dodik, Dragičević, Јovičić (Foto: SRNA)

Delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila položila je vijenac i na spomen-ploču podignutu na mjestu masovne grobnice sa tijelima Srba koje su prije 27 godina ubile jedinice regularne hrvatske vojske sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama.

Sijekovac - Dodik - polaganje vijenaca (Foto: SRNA)

Prije polaganja vijenaca, u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije služeni su sveta arhijerejska liturgija i parastos.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz takozvane RBiH tokom 1992. godine izvršile su stravične zločine nad Srbima u Sijekovcu, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević.

Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/.

U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ako ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Povezane vijesti:

Dodik posjetio Milju Zečević, majku tri ubijena sina