latinica  ћирилица
26/03/2019 |  13:41 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Budžet za ovu godinu konačno pred poslanicima Skupštine Distrikta Brčko

Iako su politički predstavnici sva tri naroda u parlamentu Brčko Distrikta sve usaglasili u vezi sa usvajanjem budžeta za ovu godinu, koji je planiran u iznosu od 221,5 miliona KM, neizvjesno je koliko će trajati 44. redovna sjednica na kojoj, u skladu sa zakonskim propisima, treba da bude usvojen ovaj najvažniji akt.
Brčko - skupština - Foto: RTRS
Brčko - skupštinaFoto: RTRS

Prema saznanjima Srne, u toku je intenzivna međustranačka aktivnost iza zatvorenih vrata i u kojoj poslanici vladajućih, ali i opozicionih stranaka nastoje da sebi obezbijede novac za još neki grant kojim bi lično raspolagali.

Inače, prijedlog budžeta za ovu godinu, prema riječima direktora Direkcije za finansije Mate Lučića, veći je za 13 miliona maraka u odnosu na prošlogodišnji.

U ovoj sumi sadržan je i novac predviđen za povećanje plata poslanika u lokalnom parlamentu na osnovu nedavno usvojenog Zakona o platama, čiji je predlagač bila uprava Skupština Brčko Distrikta.

Prema ovom zakonu, najveće povećanje ličnih primanja među budžetskim korisnicima u ovoj godini imaće poslanici Skupštine Brčko Distrikta.

Zahvaljujući Zakonu o platama, poslanici će od 1. jula ove godine za dvije sjednice mjesečno, koliko se često sastaju prema Poslovniku Skupštine, dobiti platu 2.500 KM, a sa minulim radom koji su sebi uveli, njihova mjesečna primanja iznosiće više od 2.800 KM.

Tako će 31 poslanik brčanske Skupštine ubuduće poreske obveznike u distriktu na godišnjem nivou samo za plate koštati 1.288.000 KM. To je u odnosu na platu koju sada imaju povećanje više od 800 KM po poslaniku.