latinica  ћирилица
26/03/2019 |  14:44 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

DF ulazi u razgovore o učešću u vlasti

Predsjedništvo DF-a odlučilo je da ova stranka počne razgovore sa drugim parlamentarnim strankama o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, ali i BiH.
Željko Komšić - Foto: klix.ba
Željko KomšićFoto: klix.ba

Na današnjoj sjednici u Sarajevu Predsjedništvo DF-a usvojilo je osam zaključaka koje je predložila radna grupa, a u kojima je navedeno da će se, u svjetlu najavljenih izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, zalagati za sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojima je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BiH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

U kontekstu evroatlantskih integracija zaključeno je da se DF zalaže za puno sprovođenje svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo, te konačnog članstva BiH u NATO.

Predsjedništvo DF-a insistira na ubrzanim aktivnostima u provođenju mape puta za dobijanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BiH u EU.

Između ostalog, zaključeno je da će DF insistirati na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije, uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja privrede.